Χορηγίες σε 181 νέους για το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Χορηγίες σε 181 νέους για το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τα σχέδια επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης στην εκδήλωση για την παράδοση εγκριτικών επιστολών της 2ης Προκήρυξης του Σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης λήφθηκαν συνολικά 831 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 286 προτάσεις για το Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και 119 για το Σχέδιο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε, ενώ αρχικά ο προϋπολογισμός για τα δύο Σχέδια ήταν στα €11 εκατομμύρια, τελικά δόθηκαν εγκρίσεις σχεδόν €14 εκατομμυρίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερόμενων.

Το ίδιο επιτυχημένη, πρόσθεσε, υπήρξε και η 2η Προκήρυξη των Σχεδίων, κατά την οποία υποβλήθηκαν συνολικά 819 αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός της εν λόγω Προκήρυξης ανέρχεται στα €8 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €6 εκατομμύρια αφορούν στη Νεανική και τα €2 εκατομμύρια στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

Τον Μάιο που μας πέρασε, λοιπόν, εγκρίθηκαν 86 αιτήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για χορηγίες ύψους €3.3 εκατομμυρίων μετά από εξοικονομήσεις που προέκυψαν από έργα που δεν υλοποιήθηκαν την 1η Προκήρυξη.

«Σήμερα, είμαστε εδώ για να δώσουμε 181 εγκριτικές επιστολές σε νέους και νέες που εντάσσονται για πρώτη φορά στο Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, για χορηγίες που φθάνουν τα €6.5 εκατομμύρια. Είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2018 οι πρώτες εγκρίσεις, οι οποίες αφορούσαν σε 54 επιχειρηματικές προτάσεις και ποσό ύψους €2 εκατομμυρίων», είπε.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι είναι μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου, η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων που προϋπολογίστηκαν για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων Σχεδίων Χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες.

«Συγκεκριμένα, από τα €120 εκατομμύρια που εξασφαλίσαμε, πετύχαμε να δεσμεύσουμε ήδη τα €113.5 εκατομμύρια για εγκρίσεις που δόθηκαν σε σχεδόν 3.300 δικαιούχους – 1.400 επιχειρήσεις και 1.900 κατοικίες. Τα υπόλοιπα €6.5 εκατομμύρια προορίζονται για δύο νέα Σχέδια που ετοιμάσαμε και θα προκηρύξουμε, το πρώτο για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων και, το δεύτερο, για τις Συστάδες Επιχειρήσεων», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι προχωρούν με την ετοιμασία των προτάσεών για τα νέα Σχέδια Χορηγιών της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, τις οποίες και θα υποβάλουν στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ