Χρ. Μιχαηλίδης: Να ανασχεδιάσουμε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου

Χρ. Μιχαηλίδης: Να ανασχεδιάσουμε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου

 


Η χώρα έχει ανάγκη από δραστικές μεταρρυθμίσεις με πρώτο τον ψηφιακό μετασχηματισμό

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προτεραιότητες άμεσης ανάγκης για τη χώρα, τονίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης. Σε συνέντευξη στο Ευρωκέρδος αναφέρεται στη σημασία που έχει για την Κύπρο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προβαίνει σε ένα απολογισμό της τετραετούς παρουσίας του στο πηδάλιο της οργάνωσης της  εργοδοτικής και βιομηχανικής κοινότητας της χώρας.

 

Οι αριθμοί δείχνουν σαφώς τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Θεωρείτε όμως ότι έχουν περάσει τα δύσκολα;

Παρόλη τη σημαντική βελτίωση που σημειώνει η επίδοση της κυπριακής οικονομίας, με επιστέγασμα τις δύο αναβαθμίσεις της στις οποίες πρόσφατα προέβησαν οι StandardandPoor’s και Fitch, πολλές δυσκολίες και προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Γενικότερα, διακρίνουμε σημάδια δημοσιονομικής χαλάρωσης και εκτιμάμε ότι οφείλουμε ως κράτος να κάνουμε συνετή και προληπτική διαχείριση του δημόσιου πορτοφολιού, χωρίς να επιστρέφουμε σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία δημοσιονομικού μαξιλαριού (rainydugsFund)για δύσκολες εποχές οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι συνεχείς,η δε διοχέτευση πόρων να γίνονται για την ανάπτυξη και σε παραγωγικούς τομείς, ούτως ώστε τα οφέλη να κατανέμονται στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, αναβάθμιση δομών, εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της οικονομίας επιβάλλει αποκατάσταση των ωφελημάτων που έχουν αποκοπεί κατά την περίοδο της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα.

Θα απαντήσω λακωνικά επαναλαμβάνοντας την θέση της ΟΕΒ για ανάγκη μη επιστροφής σε λάθος τακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Η κάθε επιχείρηση ανάλογα με τις δυνατότητές της θα παραχωρήσει στο προσωπικό της σταδιακά ωφελήματα ή και μισθολογική βελτίωση, έχοντας πάντοτε υπόψη τη διατήρηση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Η κρίση έχει απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις και σύμφωνα με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κεκτημένα δεκαετιών καταργούνται αυθαίρετα.

Να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να λάβουν μέτρα με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους και την διάσωση θέσεων εργασίας. Όλα αυτά έγιναν σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ή και με τους εργαζόμενους απευθείας. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της σύνεσης και συνεννόησης που επικράτησε κατά την περίοδο της κρίσης φαίνεται από την πορεία της ανεργίας η οποία από το 17% που βρισκόταν το 2013, μειώθηκε στο 7,3% σήμερα.

Η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο. Πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση της Κύπρου;

Σίγουρα, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα είναι μακρύς, και γεμάτος προκλήσεις. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σύμφωνα με την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2018 που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ η Κύπρος κατατάσσεται στην 110η θέση, ανάμεσα σε 137 χώρες. Χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας, να ελαχιστοποιήσουμε την γραφειοκρατία, να αναβαθμίσουμε υποδομές και υπηρεσίες, να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο και επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης, να διασφαλίσουμε ακόμη πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και το επιχειρείν.

Αναγκαία η δημιουργία δημοσιονομικού μαξιλαριού για δύσκολες εποχές, οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι συνεχείς

Oι μεταρρυθμίσεις είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση. Πού κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα; Σε ποιους τομείς ακόμη υστερούμε, ή εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε κάνει όσα θα έπρεπε;

Πιστεύω ότι η Κύπρος αυτή η στιγμή έχει ανάγκη από δραστικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, να αναφερθώ στην ουσιαστικότερη ανάγκη μεταρρύθμισης η οποία δεν έγινε και αφορά τον δημόσιο τομέα με προεξέχων θέμα αυτό του Ηλεκτρονικού μετασχηματισμού. Εξάλλου, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που ομοίως, δεν άρχισε, ημιτελείς έμειναν μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υγεία, ενώ στην παιδεία δεν σημειώθηκε ακόμη καμία μεταρρύθμιση. Γενικότερα, οι βασικοί τομείς της οικονομίας που θα αποτελέσουν το όχημα, εάν θέλετε για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου δεν μεταρρυθμίστηκαν. Δυστυχώς, παρατηρείται μεγάλη αργοπορία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό, θέλω να επισημάνω ότι η ΟΕΒ πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εκτιμούμε ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει έως ότου φθάσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και συνεπώς χρειάζεται ομοψυχία και αποφασιστικότητα από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Οι επαγγελματικές υπηρεσίες και ο τουρισμός παραμένουν η βαριά βιομηχανία της Κύπρου. Η ενέργεια ασφαλώς είναι ένας φιλόδοξος τομέας. Πού αλλού μπορεί να διακριθεί η Κύπρος;

Πέραν της ενέργειας, νέοι  τομείς με προοπτική είναι η έρευνα, η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία και η τεχνολογία γενικότερα. Αυτοί οι τομείς μπορούν να αποτελέσουν το προωθητικό μέσο για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής, αλλά και κυβερνητικής δραστηριότητας και αποδοτικότητας. Όντως, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και τουρισμός αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Ειδικά για το τελευταίο θα πρέπει να ενδυναμώσουν υποδομές και τουριστικό προϊόν, να διασφαλίσουμε την αποδοτική οργάνωση και δόμηση του νέου Υφυπουργείου και αποδοτικό μηχανισμό υλοποίησης οριζόντιων πολιτικών καθώς και ειδική εστίαση σε ενέργειες που περιορίζουν το σημαντικό πρόβλημα της εποχικότητας, ενισχύοντας τον εναλλακτικό τουρισμό, διευρύνοντας  την αεροπορική σύνδεση και άλλα.

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι μια καταλυτική μεταρρύθμιση που θα μπει στη ζωή μας πολύ σύντομα. Η ΟΕΒ διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις με πρώτη την αύξηση του μισθολογικού κόστους. Παρακαλώ σχολιάστε.

Θέλω να εξηγήσω ότι οι επιφυλάξεις της ΟΕΒ σε σχέση με το ΓεΣΥ συνοψίζονται στα ακόλουθα: Στην απόλυτη επικράτηση του κρατικού μονοασφαλιστικού Σχεδίου (με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της ιδιωτικής ασφάλισης), στο ύψος της συνεισφοράς των εργοδοτών χωρίς οποιαδήποτε αντιστάθμιση των όποιων κινδύνων αύξησης του κόστους του ΓεΣΥ (καθώς δεν πραγματοποιήθηκε μελέτη επίδρασης του ΓεΣΥ στην οικονομία), στην έναρξη της καταβολής των συνεισφορών πριν από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στο διάστημα καταβολής εισφορών μέχρι τη δυνατότητα πλήρους παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αντιλαμβάνεστε ότι υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ΓεΣυ, αλλά έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση ως προς την Αρχιτεκτονική και τον τρόπο εφαρμογής του. Η έναρξη καταβολής εισφορών για το ΓεΣΥ συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των εισφορών για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τρεις μήνες προηγουμένως, εξελίξεις οι οποίες, ναι θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, παράλληλα θα μειώσουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε παραχώρηση φοροελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να απορροφήσουν το αυξημένο μισθολογικό τους κόστος.

Βρίσκεστε στο πηδάλιο της ΟΕΒ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα οποία ομολογουμένως ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την οικονομία. Τι αφήνει πίσω αυτή η εμπειρία;

Όντως, δύσκολα χρόνια με πολλές εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Σημαντικό για τον τόπο είναι τα πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε σαν χώρα όταν προτάσσουμε το καλό της χώρας μας, όταν δουλεύουμε συλλογικά και υπεύθυνα. Τα πόσα δεν πετυχαίνουμε όταν προτάσσονται ιδεοληψίες και μικροσυμφέροντα. Το πόσο μεγάλη είναι η σύνδεση και αλληλεξάρτηση των τομέων της οικονομίας, η αναγκαιότητα και η κατανόηση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε τομέα της οικονομίας. Το ότι όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και προσήλωση στον σκοπό και στόχους μας όλα να είναι εφικτά.

Το τέλος του 2018 ολοκληρώνεται η δεύτερη σας θητεία, η οποία βάσει του καταστατικού της ΟΕΒ θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Αν σας ζητούσαμε μια αποτίμηση, τι θα προτάσσατε ως τη μεγαλύτερη σας επιτυχία και τι είναι εκείνο που δεν ευτυχήσατε να επιτύχετε;

Νομίζω η επιτυχία μας, γιατί η προσπάθεια μας ήταν συλλογική, τόσο από τα Διοικητικά Όργανα, όσο και από την Γραμματεία, ήταν η καλύτερη οργάνωση η αφύπνιση του γίγαντα που λέγεται ΟΕΒ, μέσα από την αναδιάρθρωσή της, την δομή και λειτουργία μας η πιο έντονη παρουσία σε όλα τα επίπεδα για να ανταποκρίνεται ακόμη πιο πολύ στις ανάγκες της οικονομίας και του επιχειρείν. Πετύχαμε με την δημιουργία ειδικών επιτροπών και διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου την πλήρη αντιπροσώπευση όλων των κλάδων της οικονομίας και την παραγωγή ιδεών, νέων προσεγγίσεων, παραγωγή έργου/δράσεων και εποικοδομητικών εισηγήσεων για την οικονομία και για την χώρα. Δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα στεγανά παρά τις επιδιώξεις μας για στενή συνεργασία με όλους και την εισαγωγή αποδοτικών μηχανισμών υλοποίησης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος