Χρηματιστήρια: Στο κόκκινο η Ευρώπη

Χρηματιστήρια: Στο κόκκινο η Ευρώπη


Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιβαρύνουν το κλίμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έδωσε σήμερα εντολή στις ΗΠΑ να κλείσουν το γενικό προξενείο τους στην Τσενγκντού, ως αντίποινα για την εντολή που έλαβε το Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες να κλείσει το δικό του γενικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας.

Σημαντική πτώση καταγράφουν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, υποχωρώντας από το υψηλό εξαμήνου, με τις κινεζικές μετοχές να βουτάνε 5%. Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε και σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 2%, η Μαδρίτη 1,8% και το Μιλάνο 2,2%.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από τα στοιχεία για την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα την τελευταία εβδομάδα, για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Σταθεροποιητικά, αλλά κοντά στο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών -των 1.920 δολαρίων ανά ουγγιά- κινείται ο χρυσός την Παρασκευή. Είναι σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών, με ώθηση και από τις σινοαμερικανικές εντάσεις.

Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 10 Απριλίου. Από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου η τιμή του χρυσού βρίσκεται 21% υψηλότερα.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,1%, στα 1.887,20 δολάρια/ουγγιά. Το ασήμι χάνει 1,1%, στα 22,73 δολάρια/ουγγιά, προηγήθηκε ράλι άνω του 7% χθες, που το οδήγησε στα 23,21 δολάρια ανά ουγγιά, στο πιο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2013.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,159 δολάριο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς όλο και περισσότερα lockdown τελείωσαν με τους καταναλωτές να αφήνουν τα σπίτια τους και να επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά και να ξοδεύουν πλέον χρήματα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, o σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ), που θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας, ανήλθε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από 48,5 τον Ιούνιο. Είναι το πιο υψηλό σημείο από τα μέσα του 2018 και αρκετά υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 51,1.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο, δείχνει συρρίκνωση.

Πηγή: euro2day.gr