Coca-Cola και ΑΚΤΗ μαζί για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης

Coca-Cola και ΑΚΤΗ μαζί για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης

 


Η πρωτοποριακή εκστρατεία “Zero Waste Beach” συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης

 

Θέτοντας σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη σε κλίμακα εκστρατεία για τη μείωση της  θαλάσσιας ρύπανσης στην Κύπρο με έμφαση στο πλαστικό -αλλά όχι μόνο-, η Coca-Cola σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ παρουσίασαν, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα  “Zero Waste Beach”. Μπροστά στη θλιβερή διαπίστωση ότι τόνοι απορριμμάτων -κυρίως πλαστικών- καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες της Κύπρου, η Coca-Cola σε συνεργασία με την ΑΚΤΗ αναλαμβάνουν ενεργή δράση με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) στοχεύοντας στην κινητοποίηση παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, τοπικών αρχών καθώς και του κοινού ευρύτερα.

Το Πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που διεξήχθη στην Πάφο, περιλαμβάνει μία σειρά πολύπλευρων και στοχευμένων δράσεων, θέτοντας γερές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις δράσεις συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, καθαρισμοί παραλιών, τοποθέτηση 50 κάδων ανακύκλωσης καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου «Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο του οποίου δεκάδες επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπεραγορές που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου, συντάσσονται εθελοντικά προκειμενου να συμβάλλουν ουσιαστική στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μέρος του προγράμματος αποτελεί ο διαγωνισμός «Καλύτερης Βιώσιμης Επιχείρησης»,  στο πλαίσιο του οποίου θα βραβεύονται όσες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους, προωθώντας δραστηριότητες που αυξάνουν την ανακύκλωση στις παραθαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα, η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2018, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστα Καδή.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της παρουσίασης του Προγράμματος, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και φιλόδοξη δέσμευση της Coca-Cola για «Ένα Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» υπογραμμίζοντας πως «στόχος της Coca-Cola είναι μέχρι το 2030 να συλλέξει το 100% των συσκευασιών της που βγαίνουν στην αγορά. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία, μέσω της οποίας η  Coca-Cola συμβάλλει έμπρακτα στη διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών». Αναφερόμενη στην έναρξη της εκστρατείας η κ. Πατσιά είπε πως: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μαζί με την ΑΚΤΗ και με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) αποτελούμε κινητήριο μοχλό στην υλοποίηση του Προγράμματος “Zero Waste Beach” και ειδικότερα, στη δημιουργία του δικτύου παράκτιων επιχειρήσεων. Είναι η πρώτη φορά σε παγκύπρια κλίμακα που εφαρμόζεται μία τόσο ολοκληρωμένη και υποδειγματική εκστρατεία για τη μείωση των απορριμμάτων στις θάλασσες της Κύπρου μας. Είναι γεγονός πως οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και τη διαχείριση του πλαστικού συνεπώς η συμβολή τους είναι καταλυτικής σημασίας».

Κρούοντας με τη σειρά της τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Ξένια Λοϊζίδου, υπογράμμισε πως αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, το οικοσύστημα της Μεσογείου οδηγείται στο σημείο χωρίς επιστροφή. Συγκεκριμένα, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως οι επιπτώσεις από τις μεγάλες ποσότητες πλαστικού που εντοπίζονται στα ύδατα είναι ανησυχητικές. «Η διάσπαση των πλαστικών σε μικροσκοπικά κομμάτια εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών, με άγνωστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία», προειδοποίησε. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του “Zero Waste Beach”, η κ. Λοϊζίδου ανέδειξε πως ζητούμενο είναι  αφενός η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που εισέρχονται στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές και αφετέρου η ευρύτερη εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών. Καταλήγοντας, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, επενδύοντας στον σχεδιασμό καινοτόμων υλικών που θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά και κάλεσε τους πολίτες να εντάξουν την ανακύκλωση  στην καθημερινότητά τους, μειώνοντας τα πλαστικά μιας χρήσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων από το βυθό του Ακάμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με την έμπρακτη στήριξη της Α/φοι Λανίτη και της Coca-Cola, ενώ ακολούθησε καθαρισμός παραλίας με υλοποίηση διεθνούς πρωτοκόλλου για διαχωρισμό των απορριμμάτων, ούτως ώστε να εντοπιστούν οι πηγές μόλυνσης.