Δ.Παπαδάκης: Η ελεύθερη διακίνηση είναι δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών

Δ.Παπαδάκης: Η ελεύθερη διακίνηση είναι δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών

Αποστολή Στρασβούργο…

Η ελεύθερη διακίνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των πολιτών τηςν ΕΕ όπως επίσης και το δικαίωμα ψήφου, είπε μεταξύ άλλων σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για την Έκθεση του 2017 ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης,

Σε σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου αναφορικά με την Έκθεση του 2017 για την Ιθαγένεια, ως σκιώδης εισηγητής για την ομάδα των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Αναφορών, τόνισε ότι η 3η έκθεση της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια συμπίπτει με την 25η επέτειο που κατατέθηκε η ιδέα για την κατοχύρωση της.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι η απαίτηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απόλαυση των εκλογικών δικαιωμάτων ακόμη και όταν διαμένουν σε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος μέλος αποτελεί συχνό φαινόμενο αναφορών και ανησυχίας των πολιτών καθώς το δικαίωμα ψήφου είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των πολιτών μας γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζετε σε κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίζει σε όποιο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμένει.

Επίσης, ο Ευρωβουλευτής επισήμανε πως η  ελεύθερη διακίνηση αποτελεί μια από τις ισχυρές κατακτήσεις καθώς παρέχει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να ταξιδέψουν, να σπουδάζουν, να κάνουν επιχειρήσεις, να εργαστούν και να ζήσουν αρμονικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία έτη όμως έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός αναφορών που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το δικαίωμα τους για ελεύθερη διακίνηση.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι με βάση τα προαναφερόμενα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση εξεύρεση λύσεων χωρίς άλλες καθυστερήσεις γιατί δεν πρόκειται για μια απλή άσκηση δικαιωμάτων των πολιτών που διασφαλίζονται στις Συνθήκες και στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδέονται άμεσα με την ίδια την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποδοχή και τη δημοτικότητα της από τους πολίτες, καθώς αγγίζει τον πυρήνα των ενδιαφέροντών τους που αφορά την καθημερινότητα τους.