«Δεν χωρίζουν» Κύπρος και Αγγλία μετά το Brexit

«Δεν χωρίζουν» Κύπρος και Αγγλία μετά το Brexit

 


Είναι φυσικό η συνεργασία δυο εταίρων, όπως η Κύπρος και η Μεγάλη Βρετανία, να συνεχιστεί και μετά το Brexit και αυτό πιστεύω ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ανέφερε σήμερα ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης του με τον Δήμαρχο Λεμεσού, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του και της διπλωματικής του καριέρας, ο κ. Κιντ είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, ωστόσο «αντιλαμβάνομαι πως ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, άλλωστε γνωρίζονται αρκετά καλά πλέον και έτσι πρέπει να είχαν έναν εποικοδομητικό διάλογο».

«Πιστεύω πως συζήτησαν για την Κοινοπολιτεία, που ήταν και ο λόγος της παρουσίας του (ΠτΔ) στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, πως συζήτησαν το κυπριακό πρόβλημα, όπως αναμέναμε και για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», είπε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, σημειώνοντας παράλληλα πως «πιθανότατα να συζήτησαν για τους τομείς όπου, αυτή την περίοδο αλλά και μετά το Brexit, είναι φυσικό η Βρετανία και Κύπρος να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ως εταίροι».

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του μετά το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, ο Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ελπίδα όπως, μέσα από τη συνάντηση αυτή, οι δυο ηγέτες θα αισθάνονται πως έχει «καθαρίσει ο αέρας» και έχουν αποκαταστήσει την επικοινωνία τους και μπορούν να εργαστούν μαζί για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μπροστά.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα επιχείρηση στη Συρία με τη συμμετοχή και πάλι των Βρετανικών Βάσεων, εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι η επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας έστειλε το μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη χρήση χημικών όπλων.

«Ελπίζω το μήνυμα να ήταν ξεκάθαρο ώστε να μην χρειαστούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις ξανά», είπε και ευχήθηκε όπως τα πλήγματα να κατέστρεψαν ολοσχερώς τις ικανότητες της Συρίας για παραγωγή χημικών όπλων, ώστε το θέμα να θεωρείται λήξαν.

Με αφορμή την παρουσία του στη Λεμεσό, ο Μάθιου Κιντ, είπε πως πάντα ένιωθε ιδιαίτερους δεσμούς με την πόλη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το Δήμαρχο Λεμεσού, ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς και τα πλάνα του Δήμου για το μέλλον, ευχόμενος όπως υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας της Λεμεσού με την Αγγλία.

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στο νησί σαν Ύπατος Αρμοστής και 40 χρόνια στο διπλωματικό σώμα, ο Μάθιου Κιντ είπε πως οι περισσότερες αναμνήσεις του είναι όμορφες, ωστόσο οι προκλήσεις συνεχίζουν να υφίστανται.

Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε το διάδοχο του, είπε πως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τη διεύρυνση της κατανόησης μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς συνεργασίας και ευχήθηκε όπως ο διάδοχος του θα συνεχίσει τη διεύρυνση αυτή αλλά και να βρει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, που ίσως ο ίδιος να μην εντόπισε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ευχαρίστησε τον Μάθιου Κιντ για το ενδιαφέρον του για τη Λεμεσό και του ευχήθηκε κάθε καλό στη νέα πορεία της ζωής του, μετά την αφυπηρέτηση του.

«Ενημερώσαμε τον Ύπατο Αρμοστή για τη Λεμεσό, για την πόλη μας, για τους σχεδιασμούς μας, τις προτεραιότητες μας και μας είπε τις απόψεις του, οι οποίες είναι πάντα καλοδεχούμενες», συμπλήρωσε.