Δια βίου φυλάκιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Δια βίου φυλάκιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς

 


Ο πρώην Βόσνιος Σέρβος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη «σε μεγάλη κλίμακα και συστηματική αγριότητα» των εγκλημάτων πολέμου που πριν από ένα τέταρτο του αιώνα στιγμάτισαν τη χώρα του, αποφάνθηκαν δικαστές του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 73χρονος Κάρατζιτς, στεκόταν ακίνητος και βλοσυρός στο εδώλιο καθώς οι δικαστές στη Χάγη ανέφεραν ότι επικυρώνουν τις καταδικαστικές πρωτόδικες αποφάσεις του 2016 για γενοκτονία στη σφαγή της Σρεμπενίτσα και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Σε μια από τις τελευταίες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι δικαστές αύξησαν επίσης την αρχική 40ετή ποινή του, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει το ρόλο του στο χειρότερο αιματοκύλισμα στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Προεδρεύων του Δικαστηρίου Vagn Joensen πρωτόδικα οι δικαστές «υποτίμησαν τo εξαιρετικό βάρος της ευθύνης του Κάρατζιτς για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της διένεξης, που χαρακτηρίζονται από την μεγάλη κλίμακα και την συστηματική αγριότητα τους».

Γι αυτό, το πάνελ των δικαστών που αποτελούν το Εφετείο «επιβάλλει ποινή δια βίου φυλάκισης», είπε.

Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν καλέσει το Δικαστήριο να επιβάλει ισόβια.

«Αν δεν του επιβληθεί δια βίου φυλάκιση, το δικαστήριο θα έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον της δικαιοσύνης», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος των μανάδων των θυμάτων της Σρεμπενίτσα Μουνίρα Σούμπατσικ, έξω από το κτίριο του δικαστηρίου όπου μια μικρή ομάδα συγγενών είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πανό και φωτογραφίες των θυμάτων.

Ο Κάρατζιτς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 11 χρόνια.