Διαδίκτυο και χαρτί δεν είναι εχθροί

Διαδίκτυο και χαρτί δεν είναι εχθροί

 


Του Γιώργου Κωνσταντίνου, Διευθυντής Εκδόσεων στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

 

Όταν η ειδησεογραφία μπήκε στο διαδίκτυο αναμέναμε ότι ξεκινούσε μία προδιαγεγραμμένη πορεία εξαφάνισης της εφημερίδας και του περιοδικού ως μέσων ενημέρωσης. Και όμως αυτό δεν έγινε.

Μπορεί το διαδίκτυο, και στη συνέχεια ο συνένοχός του το έξυπνο τηλέφωνο, να υποχρέωσε ακόμα και εφημερίδες παγκόσμιας εμβέλειας να κλείσουν, όμως αυτό δεν συνέβη σε όλες (τις εφημερίδες). Αρκετές επιβίωσαν! Επιβίωσαν επειδή μάλλον δεν πανικοβλήθηκαν, επειδή προσαρμόστηκαν και δεν αντιστάθηκαν (απλώς για να αντισταθούν) χωρίς αιτία, επειδή το άξιζαν (ποιότητα) και επειδή είδαν τις ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύτηκαν.

Η πιο πάνω διαπίστωση δεν είναι εκτίμηση. Δεν είναι υπόθεση. Είναι γεγονός. Όπως συμβαίνει με την εμφάνιση κάθε εντελώς καινούριου προϊόντος, μιας νέας εφεύρεσης, μιας καινοτομίας. Η αγορά, ή η κοινωνία, εκπλήσσεται, περιεργάζεται, ερωτεύεται και καταλαγιάζει και το σημαντικότερο ισορροπεί.

Η λογική απέδειξε ότι το διαδίκτυο και το χαρτί δεν είναι εχθροί. Είναι σύμμαχοι τόσο γιατί ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο όσο και γιατί ο εκδότης έχει την επιλογή να μεταδώσει το μήνυμά του με το καταλληλότερο μέσο, ώστε αυτό να φτάσει την κατάλληλη ώρα, στους κατάλληλους αποδέκτες. Γιατί και το κομμωτήριο θέλει το περιοδικό του και το Instagram του και η αναμονή στο ιατρείο θέλει την εφημερίδα αλλά και το σερφάρισμά της.

Στον τομέα των εταιρικών εκδόσεων, των εκδόσεων δηλαδή που εκπροσωπούν εταιρείες, οργανισμούς ή και ιδρύματα και συνήθως απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, η τελευταία δεκαετία ήταν κρίσιμη. Ο πανικός της οικονομικής κρίσης του 2013 συνέτεινε ώστε πολλά έντυπα να τερματίσουν την κυκλοφορία τους. Αυτό όμως άφησε κενά. Άφησε δέκτες στους οποίους δεν έφταναν ποτέ τα μηνύματα που κάποιος έστελνε. Μάλιστα πολλοί έμειναν με την ψευδαίσθηση ότι οι δέκτες που περίμεναν το χαρτί για την ενημέρωσή τους ήταν άτομα μιας κάποιας ηλικίας και ότι οι νεαρότεροι ενημερώνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Η ψυχραιμία, η ευελιξία, η γνώση και η εμπειρία μάς έδειξαν ότι το βιβλίο, το περιοδικό και η εφημερίδα, τυπωμένα σε χαρτί, δεν έκλεισαν τον κύκλο τους. Δεν κάνουμε προβλέψεις. Ξέρουμε ότι υποχρεωτικά, για να κατευθύνεις το μήνυμά σου σε όλα τα ακροατήρια που επιθυμείς, θα πρέπει να δεις το έντυπο και το ηλεκτρονικό, ως συνεργάτες. Ισορροπία, βασισμένη στη σωστή αξιολόγηση, όπου το έντυπο θα φτάσει στα σωστά χέρια, το ηλεκτρονικό newsletter στο σωστό inbox και το κατάλληλο post θα κερδίσει τα like που χρειάζεσαι.

Στον σωστό τόπο, τον κατάλληλο χρόνο. Με τον σχεδιασμό που θα αντικατοπτρίζει το στάτους του οργανισμού ή της εταιρείας μας και το λεκτικό που δεν θα αγνοεί ότι το κάθε μέσο έχει τη δική του γλώσσα. Κείμενο, γραφικό, φωτογραφία και βίντεο, συνδυασμένα ως συστατικά για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

 

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ