Διάγγελμα Μέι για το Brexit: Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν

Διάγγελμα Μέι για το Brexit: Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν

 


Το μήνυμα ότι έχει έρθει η στιγμή για τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία του Brexit που έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές, έστειλε η Τερέζα Μέι με έκτακτο διάγγελμά της προς το βρετανικό λαό από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως είπε, έως τώρα οι βουλευτές δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit, με αποτέλεσμα η χώρα να μη φεύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, κάτι που όπως σημείωσε της προκαλεί μεγάλη προσωπική θλίψη.

Απευθυνόμενη στους πολίτες είπε ότι κατανοεί πως έχουν βαρεθεί και κουραστεί από την ατελέσφορη διαδικασία του Brexit. «Συμφωνώ και είμαι μαζί σας. Είναι τώρα ώρα για τους βουλευτές να αποφασίσουν», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές πρέπει να λάβουν μία «τελική απόφαση», αν θέλουν να στηρίξουν τη συμφωνία της, η οποία είναι «η καλύτερη συμφωνία» που μπορούσε να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις και υλοποιεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εάν θέλουν έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή αν θέλουν να μη γίνει το Brexit, κάτι που θα έπληττε ίσως ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη δημοκρατία.

Επανέλαβε ότι η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit πέρα από την 30ή Ιουνίου, την ημερομηνία δηλαδή μέχρι την οποία έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να παραταθεί το Άρθρο 50.

Σε διαφορετική περίπτωση, σημείωσε η κα Μέι, θα έπρεπε να ζητήσει από τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, κάτι που θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα οδηγούσε σε μία διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

Όσον αφορά ένα δεύτερο δημοψήφισμα, είπε ότι δεν πιστεύει πως οι πολίτες το θέλουν και πως και η ίδια δεν το θέλει. «Σας θέσαμε το ερώτημα και δώσατε την απάντησή σας», είπε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Tags: brexit