Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για αναβολή του Brexit

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για αναβολή του Brexit

 


Συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσει το Brexit είχε το πρωί η Τερέζα Μέι στο Σαρμ ελ Σέιχ, στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ με αραβικές χώρες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι είχε μία «εποικοδομητική» συνάντηση με την κ.. Μέι. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε, μιλώντας στο BBC, ότι «υπνοβατούμε» προς ένα άτακτο Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στις επαφές της βρετανικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στο αιγυπτιακό θέρετρο νωρίς το απόγευμα, μετά από συνάντηση που θα έχει με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ. Ο κ. Βαράντκαρ ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως απαιτούν οι Brexiteers στο Συντηρητικό Κόμμα της Πρωθυπουργού.

Η κ. Μέι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ψηφοφορία επί μίας τροποποιημένης συμφωνίας για το Brexit θα γίνει τελικά κάποια στιγμή έως τις 12 Μαρτίου, όταν θα απομένουν μόλις 17 ημέρες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το γεγονός αυτό έχει επιτείνει τη συζήτηση στη Βρετανία περί πιθανής αναβολής του Brexit, με παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Daily Telegraph επικαλείται εσωτερικό έγγραφο από την Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η πιθανότητα να προαναγγείλει η ίδια η Πρωθυπουργός μία παράταση της διαδικασίας εξόδου, πιθανότατα κατά δύο μήνες.

Στόχος μίας τέτοιας κίνησης θα ήταν, μεταξύ άλλων, να αποτραπεί μία ακόμα κοινοβουλευτική ήττα κατά τις ψηφοφορίες αυτής της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων επί τροπολογιών που έχουν υποβάλει βουλευτές για τα επόμενα βήματα στο Brexit.

Η τροπολογία που μοιάζει να κερδίζει την ευρύτερη διακομματική υποστήριξη ορίζει με τρόπο δεσμευτικό για την κυβέρνηση πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 13 Μαρτίου, τότε η Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή του Brexit.

Την ίδια ώρα, πάντως, ανταπόκριση του Guardian από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι τείνουν προς το να απαιτήσουν μία μεγαλύτερη παράταση της διαδικασίας εξόδου, για την ακρίβεια έως το τέλος του 2020. Είναι η ημερομηνία έως την οποία θα ισχύει η μεταβατική περίοδος εφόσον επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit.

Tags: brexit