Διστακτική άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Διστακτική άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed


Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, μετά τη χθεσινή μείωση επιτοκίων από τη Fed. Άνοδος πάνω από 1% για το αργό. Υποχωρεί ο χρυσός. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 1,75% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από τη Fed εντός του 2019 και τη δήλωση του Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική, αν η οικονομία επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,19% στις 27.215 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,36% στις 8.200 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,27% υψηλότερα, στις 3.015 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά εμφανίστηκε διχασμένη όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, ενώ με βάση τη μέση πρόβλεψη τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον επίπεδο ως το 2020, επτά από τους 17 αξιωματούχους βλέπουν μια ακόμα μείωση εντός του 2019. Στον αντίποδα, πέντε αξιωματούχοι βλέπουν άνοδο των επιτοκίων στο τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, για σημαντική περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την ενδιάμεση έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεσή του, με τίτλο: «Προειδοποίηση: Έρχεται χαμηλή ανάπτυξη», ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο και πλέον εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018, στο 2,9% φέτος και στο 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,49 εκατ. τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 17 μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 0,4%. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 4,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 278.200 δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,45% στα 58,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,31% στα 1.510 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1065 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει τρεις μονάδες βάσης, στο 1,75%.

Στο ταμπλό, η Microsoft σημειώνει άνοδο 2,5% στα 141 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Πηγή: euro2day.gr