Eκκλησιαστικές επιτροπές «σφάζονται» για τους εράνους των κηδειών

Eκκλησιαστικές επιτροπές «σφάζονται» για τους εράνους των κηδειών

 


Σε ανεπίτρεπτα, όπως χαρακτηρίστηκαν, φαινόμενα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια εράνων σε κηδείες σε τουλάχιστον δύο μητροπολιτικές περιφέρειες (Κωνσταντίας και Ταμασσού), έγινε λόγος σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποίαν έγινε αναφορά σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ εκκλησιαστικών επιτροπών και φιλανθρωπικών οργανώσεων για το ποιος θα εισπράξει τις εισφορές εις μνήμη του αποθανόντος.

Η Επιτροπή συζήτησε και σήμερα το θέμα στην παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που μας απασχολεί πολύ έντονα.

«Το έχουμε συζητήσει σε αρκετές συνεδριάσεις στο παρελθόν και ύστερα από καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον της Επιτροπής αλλά και σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, με καταγγελίες εναντίον των εκκλησιαστικών επιτροπών ότι ενεργούν κατά το δοκούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά να εφαρμοστούν οι επιθυμίες των οικείων αποθανόντων για εισφορές σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και απαιτούν τις εισφορές για λογαριασμό των ιερών ναών ή των οικείων μητροπόλεων», σημείωσε.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε, έχει ληφθεί απόφαση την οποία έχει επαναλάβει σήμερα εκπρόσωπος της, ο Γιάννος Χαριλάου, με την οποία υποχρεώνονται οι εκκλησιαστικές επιτροπές και οι ιερείς να εισακούουν την επιθυμία των οικείων του αποθανόντα – απόφαση που εμείς χαιρετίσαμε και χαιρετίζουμε.

Ωστόσο σήμερα, συνέχισε, ακούσαμε από εκπροσώπους οργανώσεων ότι σε δύο τουλάχιστον μητροπολιτικές περιοχές (Κωνσταντίας και Ταμασσού) δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, και δυστυχώς παρουσιάζονται ανεπίτρεπτα περιστατικά που δεν περιποιούν τιμή για κανένα.

Πάντως, πρόσθεσε, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ζήτησε από όλους αν έρθουν στην αντίληψη τους περιστατικά παρακοής των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου να γίνονται ενυπόγραφες καταγγελίες και διαβεβαίωσε ότι θα επιλαμβάνεται των καταγγελιών η Ιερά Σύνοδος.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση σήμερα. Εμείς ως Επιτροπή θα συνεχίσουμε τη συζήτηση ώστε να διαμορφώσουμε τη σχετική νομοθεσία με τρόπο που να υποχρεώνει όλους να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις προκειμένου να το επιλύσουμε οριστικά», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ψήφιση της τροποποίησης του περί Εράνων Νόμου και υποχρεωθήκαμε ξανά να συζητούμε αυτό το θέμα γιατί δυστυχώς ούτε εκείνα που είχαν προβλεφθεί στη νομοθεσία δεν έχουν γίνει σεβαστά και συνεχίζουν δυστυχώς τα παρατράγουδα.

Έχουμε ακούσει και σήμερα, σημείωσε, αρκετές από τις οργανώσεις όπως είχαμε ακούσει και την περασμένη Τετάρτη την κοινωνία των πολιτών, η οποία είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τις παραβιάσεις, για το πώς συμπεριφέρονται σε κάποιες εκκλησίες, τα θέματα που αφορούν το σεβασμό της επιθυμίας των συγγενών σε σχέση με το ποιος θα είναι ο αποδέκτης των εισφορών στη μνήμη του αποθανόντος δικού τους.

«Εμείς έχουμε καταθέσει την πρόταση νόμου άμεσα, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να μπουν άλλες παράμετροι και άλλες διαβαθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφαση των συγγενών. Εχουμε αποδεκτεί την εισήγηση, όπως στις περιπτώσεις που γίνεται στις εφημερίδες η ανακοίνωση ότι οι εισφορές θα γίνονται σε συγκεκριμένη οργάνωση να πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να γίνεται αποδεκτό από την εκκλησία», πρόσθεσε.

Κάποιες μητροπόλεις, συνέχισε, έχουν καθορίσει ποσοστό αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποιο είναι το συγκεκριμένο ποσό που έχει εισπραχθεί για να μπορεί να υπολογίσει και ποιο είναι το ποσοστό. «Επίσης κάποιες μητροπόλεις θα δώσουν αυτό το ποσοστό με επιταγή. Η επιταγή είναι από τη συγκεκριμένη μητρόπολη και είναι εισφορά της μητρόπολης στη μνήμη του αποθανόντα, δηλαδή φαίνεται ότι είναι η μητρόπολη που κάνει την εισφορά και δεν είναι τα χρήματα που έδωσε ο κόσμος στη συγκεκριμένη περίπτωση», διευκρίνισε.

Θα μπορούσε, ανέφερε, με ένα έντυπο να διευκολύνουμε τους συγγενείς που εκείνη τη στιγμή βρίσκονται σε δύσκολη θέση, να καθορίζεται από τον πιο κοντινό συγγενή ο οποίος και θα υπογράφει ότι οι εισφορές θα έχουν την τάδε οργάνωση ως αποδέκτη. Η κ. Κουκουμά είπε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η επιθυμία των συγγενών του αποθανόντος και να μην αποφασίζει ο οποιοσδήποτε άλλος είτε με ποσοστά είτε με άλλους τρόπους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δύο μητροπολίτες θέλουν να  ερμηνεύουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρσι από τη Βουλή, όπως θέλουν εκείνοι. Δεν λειτουργεί και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και προστριβές μεταξύ των εκκλησιαστικών επιτροπών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων από την άλλη».

Η δική μας πρόταση νόμου, ανέφερε, βάζει μια τάξη σε αυτή την κατάσταση, αποδίδει στους συγγενείς των νεκρών το απόλυτο δικαίωμα να ελέγξουν σε ποιον θα διατεθούν οι εισφορές και δημιουργεί ένα σύστημα κατάθεσης της θέλησης των συγγενών που δεν επιτρέπει να υπάρχουν κενά και αμφισβητήσεις.

«Οι οργανώσεις έχουν αντιμετωπίσει θετικά την εισήγηση μας, η εκκλησία όπως αναμενόταν έχει επιφυλάξεις. Εμείς θεωρούμε ότι για να αρθεί κάθε παρεξήγηση και για να γίνονται οι κατάλληλες διευθετήσεις, οι οποίες να μην δημιουργούν κενά και προβλήματα, η πρόταση μας μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σταματήσει αυτός ο τραγικός ανταγωνισμός που συνεχίζει να συμβαίνει σε δύο μητροπολιτικές περιφέρειες», συμπλήρωσε. Πηγή: ΚΥΠΕ