Οι εκλογές τέλειωσαν, τα προβλήματα παραμένουν

Οι εκλογές τέλειωσαν, τα προβλήματα παραμένουν

 


Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Μια μακρά προεκλογική περίοδος έφθασε στο τέλος της με την ανανέωση της λαϊκής εντολής προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ακόμη πέντε χρόνια. Η ετυμηγορία του λαού στέλνει το μήνυμα για συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με ζητούμενο τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας βρίσκεται καθηκόντως η κυβέρνηση μαζί με τη νομοθετική εξουσία, τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους και ασφαλώς την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τον επιχειρηματικό κόσμο, που πλήρωσαν ακριβό τίμημα ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του πιστώνονται τις ενέργειες για αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και ανόρθωσης της οικονομίας, μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου του 2013 που κλόνισαν το χρηματοοικονομικό οικοδόμημα της Κύπρου.

Με σκληρή δουλειά και θυσίες η κατάσταση βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά πλην όμως το υψηλό χρέος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και η μάστιγα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή απειλή για την κυπριακή οικονομία.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία. Τυχόν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, εξωγενείς παράγοντες όπως το BREXIT, ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και ιδιαίτερα την τουριστική βιομηχανία, η οποία υπήρξε βασικός μοχλός αύξησης του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά τη σταθερή μείωση η ανεργία παραμένει ψηλή ενώ περιορισμένη παραμένει η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση, παρά την αύξηση που σημειώθηκε, λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης που δέχεται ο ιδιωτικός και τραπεζικός τομέας να αποπληρώσουν και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Πέραν όλων αυτών των ανοικτών πληγών η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, τη ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Απαραίτητος είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος στην Κύπρο με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καθώς και η σύσταση δικαστηρίου επίλυσης εμπορικών διαφορών, το οποίο θα συνδράμει τις προσπάθειες για τη μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Η δημιουργία του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα συσταθεί από την 1η Μαρτίου θεωρείται μια κίνηση η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στη μετεξέλιξη και  αναβάθμιση της κυπριακής ναυτιλίας, της οποίας η συμβολή στην κυπριακή οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ανακήρυξής του το βράδυ των εκλογών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα την συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση της πατρίδας μας ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων, των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για αξιοκρατία και για πάταξη της διαφθοράς. Προσυπογράφουμε όλες τις πιο πάνω διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την εκλογή του εκφράζουμε την προσδοκία ότι τα λάθη του παρελθόντος θα γίνουν μάθημα για το μέλλον και ότι τα διδάγματα από την οικονομική κρίση θα μας κάνουν σοφότερους.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος