Ελλάδα: Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%

Ελλάδα: Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%


Από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου ξεκινά να περνά σταδιακά στις τιμές των προϊόντων η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Αντίθετα άμεση θα πρέπει να είναι η μείωση στις υπηρεσίες εστίασης καθώς μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Μειωμένοι θα έρθουν και οι επόμενοι λογαριασμοί από τις εταιρείες παροχής ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.α) καθώς ο συντελεστής μειώνεται από το 13% στο 6%.

Η διαφορά στην εφαρμογή των μειωμένων τιμών είναι τεχνικού χαρακτήρα, καθώς ήδη οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ενημερώσει το αγοραστικό κοινό ότι από σήμερα τα προϊόντα που υπάγονται στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα είναι στα ράφια με χαμηλότερη τιμή κατά 9%.

Σταδιακά θα φανούν η μειώσεις και στην υπόλοιπη αγορά, ώστε περίπου 56 κατηγορίες βασικών προϊόντων και τροφίμων να έχουν την νέα μειωμένη τιμή. Ο κατάλογος των προϊόντων ξεπερνά τις 5.000 γεγονός που δείχνει και το μέγεθος των αλλαγών που θα γίνουν στις τιμές στα ράφια.

Συγκεκριμένα από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου οι μειώσεις θα γίνουν: 

– Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής.

– Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

– Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Επίσης μετά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ: 

– παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

– παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία

– επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

– μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

 

Πηγή: huffingtonpost

Tags: ellada, ΦΠΑ