Ελλάδα: Tροπολογία για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή

Ελλάδα: Tροπολογία για άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή

 


Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η τροπολογία που προβλέπει την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ του αξιώματος του βουλευτή και της ιδιότητας του υποψηφίου ευρωβουλευτή. Ύστερα από αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η τροπολογία τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία παρέστησαν 257 βουλευτές εκ των οποίων 148 υπερψήφισαν, 105 καταψήφισαν, ενώ 4 δήλωσαν «παρών».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει φωτογραφικό χαρακτήρα, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «τροπολογία Κουντουρά». Όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη τροπολογία στοχεύει στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην περίπτωση που οι εν ενεργεία βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης θέσουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παραίτησης των συγκεκριμένων βουλευτών προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα είχε πράγματι απώλεια της δεδηλωμένης, καθώς τις θέσεις των παραιτηθέντων βουλευτών θα καταλάμβαναν ο πρώτοι επιλαχόντες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Ποταμιού για τις αντίστοιχες έδρες.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε δηλώσεις της, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αποπειράται να εξοφλήσει «γραμμάτια» ενόψει ευρωεκλογών, κάνοντας επίσης λόγο για «απαράδεκτη συναλλαγή στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης τροπολογίας, όπως το ίδιο θα πράξει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η βουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.