Έλληνας ΥΠΑΜ: Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Έλληνας ΥΠΑΜ: Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία


 

“Υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και η στήριξη που προέκυψε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλες χώρες, προέκυψε από τις συντονισμένες ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας”, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 Ελλάδας.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. “Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις. Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μία μάχη και μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη να γίνουν αυτά”, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο γεγονός, αλλά η ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί.

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ` αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση, αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. «Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε.

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ότι η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ δεν ήταν απαραίτητη, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι αυτό έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων.

«Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, προετοιμασία για πόλεμο. Συν οι εξελίξεις, αλλά και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ όπου βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και το ότι έπρεπε να δοθεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία», κατέληξε. Πηγή: ΚΥΠΕ