Επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο 5ο Ενεργειακό Συμπόσιο

Επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο 5ο Ενεργειακό Συμπόσιο

 

Σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου αναμένεται να αποτελέσει το 5ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, με οργανωτές όπως πάντα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία fmw financial media way.

Ως γνωστό, το Ενεργειακό Συμπόσιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καθιερωμένες και μαζικότερες εκδηλώσεις για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, αφού αξιωματούχοι της Πολιτείας, αρμόδιοι χωρών του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών καταθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ.

Φέτος, λόγω των σοβαρών εξελίξεων στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, το Ενεργειακό Συμπόσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως:

  • Τα επόμενα βήματα της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
  • Η ενεργειακή συνεργασία των κρατών της περιοχής.
  • Οι επενδύσεις ενεργειακών εταιρειών στη ΝΑ Μεσόγειο τόσο στους υδρογονάνθρακες όσο και στον ηλεκτρισμό.
  • Ο σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.
  • Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο.
  • Η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.
  • Η δημιουργία και η εφαρμογή του απαραίτητου νομικού και διοικητικού πλαισίου, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κύπρο.

Στο Ενεργειακό Συμπόσιο, όπως και κάθε χρόνο έχουν προσκληθεί για να παρευρεθούν και να μιλήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ Γιώργος Σταθάκης, εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ανώτατα στελέχη διεθνών εταιρειών ενέργειας, ακαδημαϊκοί και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν όλα τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα αναλυθούν οι πτυχές που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και προκλήσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο της θεματολογίας του Συμποσίου είναι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συμποσίου ή να συμμετέχουν ως χορηγοί μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία fmw financial media way στο τηλέφωνο 22342005.

Tags: cyprus, energy