Έπιασε τον στόχο ο ΟΚΥπΥ και ελπίζει: Εισπράξεις 7,5 εκατ. τον Οκτώβριο

Έπιασε τον στόχο ο ΟΚΥπΥ και ελπίζει: Εισπράξεις 7,5 εκατ. τον Οκτώβριο


Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα έσοδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με τον Οκτώβριο να καταγράφει για τα νοσοκομεία εισπράξεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και να θεωρείται ο καλύτερος μήνας από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ο ΟΚΥπΥ, με έσοδα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, κατάφερε να αγγίξει τον στόχο που είχε αρχικά θέσει και ο οποίος αφορά σε εισπράξεις γύρω στα 50 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 (τους πρώτους 7 μήνες του ΓεΣΥ δηλαδή). Υπολογίζεται πλέον ότι το 70% των πράξεων που εκτελούνται από τα νοσηλευτήρια στο πλαίσιο του ΓεΣΥ καταχωρίζονται στο λογισμικό του συστήματος και κατά συνέπεια αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, τον Ιούνιο, πρώτο μήνα εφαρμογής του συστήματος, ο οργανισμός είχε εισπράξει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας μόλις 774,183 ευρώ. Τον Ιούλιο, τα έσοδα του ΟΚΥπΥ ανήλθαν στα 3, 407, 042 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο στα 2,276,264 ευρώ. Τα έσοδα του οργανισμού τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 4, 722,695 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο οι εισπράξεις άγγιξαν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η Τερψιθέα Χρίστου χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά την εξέταση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ, ύψους 5,173,181 εκατ. ευρώ, «οι εισπράξεις παρουσιάζουν αυξητική τάση μήνα με τον μήνα», ενώ, όπως εξήγησε, τους πρώτους τρεις μήνες τα έσοδα ήταν χαμηλά λόγω σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού που λήφθηκαν για διευκόλυνση και προσαρμογή του κοινού στις αλλαγές. Η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, εξήγησε περαιτέρω ότι υπάρχουν ομάδες δικαιούχων του ΓεΣΥ (π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες) οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα και συνεπώς περιθάλπονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ και μη δικαιούχοι του συστήματος (π.χ οι αιτητές πολιτικού ασύλου), επίσης τυγχάνουν φροντίδας από τα νοσοκομεία. Για αυτές τις ομάδες δεν καταχωρίζονται απαιτήσεις αποζημίωσης στον ΟΑΥ, ωστόσο το κράτος υποχρεούται να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο οργανισμός, στο μεταξύ, έχει ήδη απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων του λόγω του ότι το λογισμικό στα εργαστήρια των νοσοκομείων δεν είναι συμβατό με αυτό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Σήμερα τα αιτήματα αποζημιώσεων στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είτε δεν αποστέλλονται καθόλου, είτε στέλνονται μέσω φαξ, με αποτέλεσμα κάποια να χάνονται. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνεται κονδύλι 500.000 ευρώ για αγορά λογισμικού συστήματος με το οποίο θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση όλων των εργαστηρίων με το σύστημα του ΟΑΥ. Το νέο λογισμικό θα επιτρέψει να υποβάλλονται οι απαιτήσεις αποζημιώσεων ηλεκτρονικά ώστε ο οργανισμός να μην χάνει ούτε σεντ από τις υπηρεσίες που προσφέρει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης 37 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν σε 20 λειτουργούς πληροφορικής, 10 άτομα για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των ασθενών, μία θέση προϊσταμένου μονάδας ΟΚΥπΥ (κτήρια και υποδομές), πέντε θέσεις επιχειρησιακών διευθυντών για τις ανάγκες των τριών διευθύνσεων, των κέντρων υγείας και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μία θέση διευθυντή Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Το συνολικό κονδύλι που απαιτείται για τις πιο πάνω θέσεις ανέρχεται σε 190,052 ευρώ (για δύο μήνες).

Περιλαμβάνεται ακόμη δαπάνη 500.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών στις απομακρυσμένες περιοχές από τα 15 φαρμακεία του ΟΚΥπΥ τα οποία παραμένουν ανοικτά και τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν όλα τα φάρμακα του καταλόγου του συστήματος, καθώς και ποσό ύψους 507.673 το οποίο αφορά τις συνεισφορές του εργοδότη σε ταμεία για υπαλλήλους. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κονδύλι ύψους 3.954.968 ευρώ αφορά τα επιδόματα της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ (στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2019 δεν υπήρχε πρόνοια γι’ αυτά τα ποσά), ενώ ποσό ύψους 24.000 ευρώ αφορά επιδόματα σε γιατρούς και νοσηλευτές αγροτικών περιοχών (Πύργου, Κάμπου, Πεδουλά), καθώς και το επίδομα ευθύνης του διευθυντή του Μεταμοσχευτικού Τμήματος για τους δύο τελευταίους μήνες του 2019, ύψους 4.160 ευρώ.

Πηγή: politis.com.cy

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ