ΕΤΥΚ: Πολλά τα κενά στην πρόταση της ΣΚΤ για το σχέδιο έξοδου

ΕΤΥΚ: Πολλά τα κενά στην πρόταση της ΣΚΤ για το σχέδιο έξοδου

 


Η πρόταση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης, παρουσιάζει κενά και αδυναμίες που θέτουν άμεσα σε αμφισβήτηση την επιτυχία του στόχου που έχει η ίδια η Τράπεζας θέσει (900 άτομα), αναφέρει η ΕΤΥΚ.

«Η πρόταση της τράπεζας απορρίπτει τελείως την εισήγηση μας για καθορισμό ελάχιστου ποσού €100.000 γεγονός που θα έκανε ελκυστικότερο το Σχέδιο και για τους χαμηλόμισθους συναδέλφους (άρα μεγαλύτερη ανταπόκριση)», αναφέρει η ΕΤΥΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Αναφέρει επίσης ότι «η τράπεζα στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων τοποθετούσε ελάχιστο ποσό (€40.000) ενώ στο τέλος το κατάργησε τελείως με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αδικία (μη ελκυστικό = αποτρεπτικό) για τους χαμηλόμισθους και νεαρότερους υπαλλήλους».

Επίσης, αναφέρει ότι το σχέδιο μιλά για μέγιστο ποσό τις €180.000 ενώ η εισήγηση μας και με βάσει άλλα σχέδια Τραπεζών ήταν €200.000.

Σημαντικά αρνητικό, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, είναι το γεγονός ότι τα ποσά σύμφωνα με την πρόταση θα δοθούν ουσιαστικά σε 4 δόσεις (τελευταία 31/12/2019), ενώ εισήγηση της Οργάνωσής μας ήταν να δοθούν άμεσα.

«Η όλη πρόταση έγινε με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και όχι πραγματικής επιδίωξης της περαιτέρω λειτουργικότητας της Τράπεζας», αναφέρει και προσθέτει ότι «αν η πρόταση της ΕΤΥΚ γινόταν πλήρως αποδεκτή το κόστος σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας θα ήταν €130.000.000 ενώ η Τράπεζα ισχυρίζεται ότι έχει διαθέσιμα €128.000.000».

«Άρα το πρόβλημα δεν ήταν στο συνολικό κόστος αλλά η εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων», προσθέτει.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα που κατέληξε μετά την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «η πρόταση πάσχει σε πολλά σημεία και δεν είναι ελκυστική στο βαθμό που έπρεπε για να πετύχει το πιθανό αποτέλεσμα, γεγονός που θα οδηγήσει στη μη επιτυχία του Σχεδίου και κατ’ ανάγκη πρέπει να ακολουθήσει 2ο Σχέδιο βελτιωμένο και δίκαιο όπως έγινε σε περιπτώσεις προηγούμενων Σχεδίων που κατέθεσαν άλλες Τράπεζες (πχ Τράπεζα Κύπρου κτλ)».

«Παρ’ όλα αυτά ο κάθε συνάδελφος πρέπει να αξιολογήσει μόνος του το Σχέδιο αυτό και ανάλογα με τα δικά του δεδομένα (ανάγκες, ευκαιρία απασχόλησης, κτλ) θα πάρει τις προσωπικές του αποφάσεις και το ρίσκο», προσθέτει.

Παράλληλα, απευθυνόμενη προς όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η ΕΤΥΚ δηλώνει πρόθυμη να τους δώσει οποιαδήποτε βοήθεια χρειασθούν ούτως ώστε να αποκτήσουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Σχεδίου και «διαβλέπει ότι λόγω της μη επιτυχίας του στόχου του Σχεδίου μπορεί κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να καταφύγουν σε εκβιασμούς, πιέσεις, απειλές, κτλ».

«Σε μια τέτοια περίπτωση η Οργάνωσή μας δηλώνει τόσο προς τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αλλά και στην ίδια την Ελληνική Τράπεζα, ότι άμεσα θα αντιδράσει δυναμικά τόσο στην ίδια τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα όσο και στην Ελληνική Τράπεζα», καταλήγει η ΕΤΥΚ.