Εξώσεις εξπρές για κακοπληρωτές

Εξώσεις εξπρές για κακοπληρωτές


Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 22 Νοεμβρίου θα τεθεί η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές του ΔΗΣΥ και η οποία επιχειρεί αλλαγές στη νομοθεσία περί Ενοικιοστασίου προκειμένου να προστατευτούν ιδιοκτήτες από κακοπληρωτές ενοικιαστές.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη νέα εξέταση της πρότασης από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο εκ των εισηγητών της Νίκος Νουρής ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου για την τροποποίησή του που διέπει τις ενοικιάσεις ακινήτων, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει άδικες στρεβλώσεις που συντελούνται από συγκεκριμένους ενοικιαστές. Όπως εξήγησε η προτεινόμενη νομοθεσία διαλαμβάνει ότι αν ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια (σ.σ. η πρόταση προβλέπει καθυστέρηση 90 ημερών), ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση. Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών από την ημερομηνία προειδοποίησης δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στον πρωτοκολλητή και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή, ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του. Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης και σε έναν μήνα γίνεται έξωση για ανάκτηση εμπορικού υποστατικού και δύο μήνες για οικιστικό υποστατικό. Αν ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις τότε αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, με την προτεινόμενη τροποποίηση επισπεύδεται η διαδικασία επίδοσης και εξέτασης των αιτήσεων έξωσης ενώπιον του δικαστηρίου και μεταφέρεται το βάρος της απόδειξης για την καταβολή του ενοικιοστασίου στον ενοικιαστή. Πρόσθεσε πως όταν ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης κέκτηται να προχωρήσει τη διαδικασία της έξωσης, η οποία για οικιστικό υποστατικό πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και για εμπορικό σε τρεις μήνες.

Περαιτέρω διευκρίνισε πως η ουσιαστική αλλαγή είναι η μεταφορά τους βάρους της απόδειξης στον ενοικιαστή και συγκεκριμένα ο ενοικιαστής θα πρέπει να παρουσιάσει απόδειξη εξόφλησης όλων των ενοικίων στον πρωτοκολλητή. Αν δεν παρουσιαστούν οι αποδείξεις δρομολογείται η διαδικασία της έξωσης. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ισχυρισμοί ενοικιαστή ότι δεν έγιναν επιδιορθώσεις γι’ αυτό και δεν πλήρωνε δεν θα αποτελούν υπεράσπιση καθώς, υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο ενοικιαστής, σημειώνοντας πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρεία τον ιδιοκτήτη, ενώ διευκρίνισε ότι ο προτεινόμενος νόμος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των αυξήσεων, θέμα για το οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε, όπως είπε.

Από δηλώσεις βουλευτών άλλων κομμάτων φαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόταση του ΔΗΣΥ χαίρει στήριξης χωρίς να αποκλείεται πάντως και η κατάθεση τροπολογιών όταν αυτή τεθεί ενώπιον της ολομέλειας.

Πηγή: politis.com.cy