Ευκολότερη ζωή, εντοπίζοντας έγκαιρα τις αναγνωστικές δυσκολίες

Ευκολότερη ζωή, εντοπίζοντας έγκαιρα τις αναγνωστικές δυσκολίες

 


Η εμπειρία στην Κύπρο με την ψηφιακή μέθοδο RADAR για τη δυσλεξία

 

Tης Άννας Πέτρου, Διευθύντρια Λειτουργιών RADAR – Reading Assessment Services

 

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν λειτούργησε και στην Κύπρο το πρώτο εξεταστικό κέντρο της μεθόδου RADAR, εντοπίσαμε την ανάγκη των γονέων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τις δυσκολίες που δημιουργούνται σε μία οικογένεια όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα συγκέντρωσης στο διάβασμα.

Τώρα, μετά από τέσσερις μήνες εμπειρίας στη λειτουργία του RADAR, κατανοήσαμε την προσωπική εμπειρία του καθηγητή Ιωάννη Ασλανίδη, ο οποίος μας εξηγούσε την αιτία που τον ώθησε να αναζητήσει ευκολότερη, ταχύτερη και πιο αντικειμενική μέθοδο διάγνωσης της δυσλεξίας. Ο καθηγητής Ασλανίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Weill – Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας, πριν από 11 χρόνια, χρειάστηκε να βοηθήσει το γιο του Μηνά, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ανάγνωσης. Ο 13χρονος, τότε, Μηνάς, ο οποίος σήμερα είναι φοιτητής ιατρικής, και με πολύ ψηλό IQ, είχε σημαντικές δυσκολίες στο καθημερινό διάβασμα, λόγω δυσλεξίας, η οποία όμως διεγνώσθη αρκετά αργά.

Από παρόμοιες εμπειρίες πέρασαν και όσοι ζήτησαν εξέταση από το κέντρο RADAR στη Λευκωσία. Απλώς στην περίπτωση του καθηγητή Ασλανίδη η διαφορά ήταν στο ότι ο ίδιος ήταν επιστήμονας σε έναν πολύ σχετικό τομέα. Έτσι, στην προσπάθειά του να βρει την κατάλληλη βοήθεια για τον γιο του, διαπίστωσε ότι οι μέχρι τότε εφαρμοζόμενες διαγνωστικές μέθοδοι ήταν σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές, υπό τη λογική ότι επηρεάζονται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Δέκα χρόνια μετά, ο Ιωάννης Ασλανίδης και η πολύ-επιστημονική ομάδα του παρουσίασαν τη μέθοδο RADAR, Rapid Assessment for Dyslexia and Abnormalities in Reading (Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσλεξίας & Ανωμαλιών της Ανάγνωσης), αλλάζοντας παγκοσμίως το προ-διαγνωστικό, διαγνωστικό και θεραπευτικό πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών, με μια τεχνική, πιο σύγχρονη και το βασικότερο, αντικειμενική. Η χρήση του RADAR απέδειξε ότι καινοτόμα προγράμματα, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης για θέματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών, την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση και στην προαγωγή της υγείας, πόσο μάλιστα σε έναν τομέα που αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή ανικανότητα που εκδηλώνεται ως δυσκολία στην αποκωδικοποίηση και κατανόηση κειμένου και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες μαθησιακές ανικανότητες, οι οποίες προκύπτουν από αδυναμίες στην όραση και στην ακοή, από χαμηλή νοημοσύνη ή από ελλιπή εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε στη δυσλεξία παγκοσμίως, αποτελεί το γεγονός ότι τα ποσοστά διάγνωσής της εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι πολύ χαμηλά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, τόσο του ίδιου του ατόμου που πάσχει από δυσλεξία, όσο και της κοινωνίας που ζει το άτομο αυτό.

To RADAR είναι ένα γρήγορο screening test για μαθησιακές δυσκολίες σε σχολεία, καθώς μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να αναγνωριστεί αν το αναγνωστικό μονοπάτι ενός παιδιού είναι τυπικό ή όχι. Ταυτόχρονα, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και το φαινόμενο της προσποιητής δυσλεξίας, από μαθητές και φοιτητές. Όπως υπογράμμισε πολλές φορές ο κ. Ασλανίδης, η μέθοδος RADAR δεν απευθύνεται μόνο στους αναγνώστες που έχουν πρόβλημα, αλλά είναι μία εξέταση την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας με σκοπό να εξακριβώσει το επίπεδο της αναγνωστικής του ευχέρειας, δεδομένου ότι τα παιδιά με «αρνητικό» RADAR η πιθανότητα να μην έχουν δυσλεξία κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 99%.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ