Φθηνότερες πλέον οι διασυνοριακές πληρωμές εκτός ευρωζώνης

Φθηνότερες πλέον οι διασυνοριακές πληρωμές εκτός ευρωζώνης


Mε 532 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 55 αποχές, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τους νέους κανόνες για τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των χρηστών υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης, καλώντας τις τράπεζες να ευθυγραμμίσουν με τα τέλη για τις εθνικές πληρωμές που πραγματοποιούνται στο επίσημο τοπικό νόμισμα (κανόνας «ίδιας επιβάρυνσης»), με αυτές στο SEPA, πριν το τέλος του έτους. Η πρόταση αυτή ξεκίνησε από την Κομισιόν και έχει εγκριθεί σε διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών (ECOFIN). Η ψηφοφορία στο ΕΚ ήταν το τελευταίο στάδιο.

Σύμφωνα με το ΕΚ τα νέα μέτρα θα προστατεύσουν επίσης τους καταναλωτές από την καταβολή αυθαίρετων δαπανών για μετατροπές νομισμάτων. Σε κάθε συναλλαγή, θα ενημερώνονται για το ποσό που θα πληρωθεί στο τοπικό νόμισμα και στο νόμισμα του λογαριασμού τους. Για να καταστούν οι τιμές μετατροπής πιο διαφανείς, τα τέλη μετατροπής συναλλάγματος θα εκφράζονται με έναν κοινό τρόπο για πληρωμές σε σημείο πώλησης ή ATM (χρησιμοποιώντας το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ, συν πρόσθετες χρεώσεις που ορίζονται ξεχωριστά από τις τράπεζες).

Οι καταναλωτές θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση προώθησης, όπως ένα μήνυμα κειμένου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας ή web banking του πληρωτή σχετικά με τις ισχύουσες χρεώσεις μετατροπής νομίσματος. Αυτές οι υπηρεσίες κοινοποίησης πρέπει να προσφέρονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποκαλύψουν το εκτιμώμενο πλήρες κόστος μετατροπής νομισμάτων σε περίπτωση τραπεζικών μεταφορών πριν από την πληρωμή.

Ενδεικτικά το ΕΚ παραθέτει την μέση προμήθεια που ισχύει σήμερα για διασυνοριακή μεταφορά 100 EUR σε τοπικό νόμισμα:

 

Χώρα: 2012 2017
Bulgaria 18,68 € 19, 98 €
Croatia N/A 8,23 €
Czech Republic 9,50 € 8,71 €
Denmark 2,17 € 2,69 €
Hungary 15,32 € 5,93 €
Poland 2,73 € 1,54 €
Romania 12,58 € 11,19 €
Sweden 0 € 0 €
UK 15,63 € 9,26 €