Γ. Πέτρου: ΓεΣΥ, μεταρρυθμίσεις, Βrexit και άλλες προκλήσεις

Γ. Πέτρου: ΓεΣΥ, μεταρρυθμίσεις, Βrexit και άλλες προκλήσεις

 


Με την ευκαιρία των 20χρονων του, το Ευρωκέρδος φιλοξενεί επώνυμες παρεμβάσεις για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

 

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή οικονομία την επόμενη διετία αφορούν κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του δημόσιου τομέα και της οικονομίας. Σημαντικότερη από αυτές είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο επιχειρηματικός κόσμος για το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος, οφείλουμε να το στηρίξουμε και να εργαστούμε για την επιτυχή υλοποίηση του.

Εξίσου μεγάλη πρόκληση, αποτελεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Κύπρου. Σε μια περίοδο που όλα τα ανεπτυγμένα κράτη εφαρμόζουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0), η Κύπρος οφείλει να ακολουθήσει ανάλογη πορεία και να προγραμματίσει σωστά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της.

Επίσης, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης περιλαμβανομένης της σύστασης Εμπορικού Δικαστηρίου, η προώθηση θεμάτων οριζόντιας μεταρρύθμισης στη δημόσια υπηρεσία, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η περαιτέρω προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η καθιέρωση μιας νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση ενός νέου Επενδυτικού Νόμου, κλπ.

Μετά την απόφαση του Βρετανικού λαού κατά το δημοψήφισμα του 2016, η φετινή χρονιά αποτελεί το ορόσημο για την οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit είναι και αυτό μια μεγάλη πρόκληση για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η επόμενη διετία μας επιφυλάσσει πολλές ευκαιρίες που αν τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την καθοδική πορεία της ανεργίας, να διατηρήσουμε τα ψηλά επίπεδα τουριστών, να συγκρατήσουμε τον ψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους και να αναβαθμιστούμε ακόμα περισσότερο ως επενδυτικός προορισμός.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωκέρδος για την παρέμβαση αυτή και να σας συγχαρώ για τη σημαντική συμβολή σας στα οικονομικά δρώμενα του τόπου αυτά τα 20 χρόνια παρουσίας. Εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος και επαγγελματισμό τη συνεισφορά σας στον τομέα της οικονομικής ενημέρωσης.

Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

 

Tags: OEV, Πέτρου