Γιατί γύρισε… ανάποδα η αγορά των crypto

Γιατί γύρισε… ανάποδα η αγορά των crypto

Η μεγάλη κίνηση που έδειχνε η τεχνική ανάλυση εκδηλώθηκε και ήταν προς τα κάτω. Ποια είναι τα ερωτήματα που χρειάζονται τώρα απάντηση. Ο ρόλος που μπορεί να έπαιξε η Bakkt.

Εφιαλτικό αποδείχτηκε το χθεσινό βράδυ για την αγορά των crypto. Ξαφνικά άρχισε μια σφοδρή διόρθωση σε όλα τα κρυπτονομίσματα. Αιφνιδιάστηκαν όλοι; Όχι και όλοι. Σίγουρα όχι οι αναγνώστες και οι traders που παρακολουθούν τη στήλη.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχαμε προειδοποιήσει πως «ψηνόταν» μια μεγάλη κίνηση. Συνέχεια αναφέραμε πως η βαρετή κίνηση το τελευταίο διάστημα ήταν προάγγελος σημαντικών εξελίξεων. Το μόνο που μας ξάφνιασε ήταν η ώρα που πραγματοποιήθηκε. Αυτή τη φορά δεν πιαστήκανε στον ύπνο οι Αμερικανοί traders αλλά οι Ασιάτες!

Για όποιον από τους traders ήταν σε επιφυλακή, πάνω από την οθόνη, τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Όπως είχαμε αναφέρει, μόλις η τιμή του Bitcoin διαπερνούσε οποιαδήποτε από τις γραμμές που είχαμε σκιαγραφήσει στο διάγραμμα, είτε την κίτρινη είτε την πράσινη, αυτή θα ήταν και η κατεύθυνση που θα ακολουθούσε. Ακριβώς αυτό πραγματοποιήθηκε στις 21:30 ώρα Κύπρου. Με το που διασπάστηκε η πράσινη γραμμή στις 9.300 δολάρια, άρχισε μια έντονη υποχώρηση που έφτασε μέχρι τις 8.000 δολάρια.

Πώς ήμασταν τόσο σίγουροι; Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε. Τα σημάδια ήταν πολλά και κραυγαλέα. Πρώτα σημειώθηκε μια εμφανής, τριγωνικού τύπου συσσώρευση. Ο όγκος ήταν υποτονικός και ειδικά τις τελευταίες ημέρες το Bitcoin προχωρούσε όπως το σαλιγκάρι, σε μια βαρετή ευθεία.

Όποιος μας παρακολουθεί, λογικά θα έκλεισε τη short θέση του στις 8.300 δολάρια, εκεί όπου είχαμε θέσει ένα πολύ πιθανό επίπεδο στήριξης. Δεν πετύχαμε τον απόλυτο πάτο, αλλά ξέρετε ποιοι πιάνουν συνέχεια τους πάτους και τις κορυφές: οι ψεύτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αγορά των crypto προσφέρει εύκολα κέρδη. Ωστόσο δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα, αν δεν διαθέτεις υπομονή και ψυχραιμία. Όπως λέγαμε χαρακτηριστικά, «ένας συνετός επενδυτής θα κάνει υπομονή. Ίσως αγοράσει πιο ακριβά, αλλά όταν οι πιθανότητες γείρουν υπέρ του. Οι χρηματιστηριακές (και όχι μόνο) επενδύσεις είναι σαν τον πόλεμο. Μεγάλοι περίοδοι βαρεμάρας διακόπτονται από διαστήματα έντονης έξαψης. Με υπομονή ελεύθερου σκοπευτή προετοιμαζόμαστε για το κατάλληλο χτύπημα».

Δύο είναι τα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση από εδώ και πέρα. Το πρώτο είναι ποιος είναι ο λόγος που είχαμε τόσο μεγάλη διόρθωση. Η εξήγηση που ακούγεται πιο πειστική μέχρι στιγμής είναι πως υπήρξε απογοήτευση από τις επιδόσεις της Bakkt. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε από τα νέου τύπου futures ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη πρώτη εβδομάδα του ανταγωνιστή της, του CME. Πολύ πιθανό δηλαδή να είχαμε μια χαρακτηριστική περίπτωση «αγόρασε στη φήμη, πούλα στα νέα». Υπερβολικό; Ίσως όχι και τόσο, αν σκεφτούμε πως μεγάλο μέρος της αφήγησης που υποστήριξε την πρόσφατη ανοδική κίνηση ήταν γύρω από την είσοδο των θεσμικών στον χώρο.

Η εξήγηση αυτή, αν και λογική, δεν δικαιολογεί το μέγεθος και την ένταση της υποχώρησης. Κατά τη γνώμη μας, η αγορά δεν χρειαζόταν αιτία για να κινηθεί αλλά αφορμή. Δεν έχει αλλάξει τίποτα δομικό στην αγορά, ώστε να μας προβληματίσει. Όποιος περίμενε πως η έναρξη της λειτουργίας της Bakkt θα έκανε τους θεσμικούς να τρέξουν να συμμετάσχουν, είναι φανερό πως δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τον χώρο. Αυτό που στην πραγματικότητα έκανε η Bakkt, ήταν να ανοίξει την είσοδο. Και αυτό θα αποδειχθεί κρίσιμο, αλλά σε βάθος χρόνου.

Το πιο σημαντικό ερώτημα αφορά το μέλλον. Από εδώ και πέρα, τι; Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι αν θα κρατήσει η στήριξη. Το ότι επιβεβαιώθηκε η σημασία της μπλε γραμμής στήριξης δεν σημαίνει πως θα κρατήσει. Όσο όμως παραμένει από πάνω, το bull σενάριο είναι ακόμα ζωντανό. Εκεί που η στήριξη είναι «μπετόν αρμέ», είναι πλησιάζοντας τις 6.000 δολάρια, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει μέχρι εκεί.

Μετά από τόσο σφοδρή υποχώρηση, η ψυχολογία επιβαρύνεται. Κανείς δεν κοιτάζει το πάνω, αλλά ψάχνει πιθανά σημεία να τοποθετηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα. Και ένα καινούργιο στοιχείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι η πράσινη γραμμή πλέον έχει μετατραπεί σε αντίσταση. Θα δυσκολέψει την άνοδο, όταν θα ξαναφτάσει το Bitcoin προς τα εκεί.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα κρυπτονομίσματα, ειδικά τα δημοφιλέστερα, κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Για την ακρίβεια, ακόμα μεγαλύτερες. Το Bitcoin SV είχε τον άχαρο ρόλο να ηγείται στη λίστα με τις σημαντικότερες απώλειες, καθώς κάποια στιγμή βρέθηκε να χάνει πάνω από το 1/3 της κεφαλαιοποίησής του. Το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το Ethereum, έχασε σχεδόν 50 δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες. Διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 164,85 δολάρια.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα σημάδια των χθεσινοβραδινών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι το Tether, το πιο δημοφιλές stable coin που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο, έχει ανέβει στην τέταρτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

 

του Βασίλη Παζόπουλου, euro2day