Hermes Airports: Αναπόφευκτη εξέλιξη οι αυξήσεις στα ναύλα

Hermes Airports: Αναπόφευκτη εξέλιξη οι αυξήσεις στα ναύλα

 


Ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα, τα οποία μεταξύ άλλων, επέρριψαν ευθύνες και στην Hermes Airports για την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων  μετά την αναστολή λειτουργίας της Cobalt Aero, εξέδωσε αργά το απόγευμα η εταιρεία.

Η Hermes Airports στην ανακοίνωση της διευκρινίζει τα εξής:

-Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε αύξηση πέραν του 45% στην επιβατική κίνηση προς τα δύο κυπριακά αεροδρόμια, ως αποτέλεσμα των εντατικών και συντονισμένων προσπαθειών της Hermes Airports, της πολιτείας και των άλλων αρμόδιων φορέων να προσελκύσουν και να αυξήσουν το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για δρομολόγια προς τη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο, η Hermes έχει συμβάλει με σημαντικό μερίδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, το οποίο ήταν η κύρια οικονομική δραστηριότητα που ώθησε την κυπριακή οικονομία στην απρόσκοπτη έξοδό της από την κρίση.

-Η Hermes Airports, σε συνεργασία με το κράτος, προσφέρει έξι Σχέδια Κινήτρων σε περισσότερες από 30 αεροπορικές εταιρείες, στοχεύοντας ακριβώς στην αύξηση της επιβατικής κίνησης. Ως αποτέλεσμα της πολύ θετικής αποδοχής που τυγχάνουν αυτά τα Σχέδια από τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καταγράφουν κάθε χρόνο νέα ρεκόρ αύξησης της επιβατικής κίνησης.

-Σήμερα, περισσότερες από 70 αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, συνδέοντας την Κύπρο με περισσότερους από 110 προορισμούς σε 40 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 40 αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προσφέροντας ουσιαστικά ολόχρονη συνδεσιμότητα. Τα τέλη και οι χρεώσεις μας ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 28 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Κατά καιρούς βλέπουμε να αναπαράγεται η -εσφαλμένη- αντίληψη ότι η χρέωση της Hermes ξεπερνά τα 100 ευρώ ή ακόμη και τη μισή τιμή ενός εισιτηρίου. Στην πραγματικότητα, τα τέλη των κυπριακών αεροδρομίων καθορίζονται από τη Συμφωνία Παραχώρησης των αεροδρομίων στην Hermes και ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε όλο τον κόσμο, το ύψος των τελών σε κάθε αεροδρόμιο συνδέεται άμεσα με το κόστος της κεφαλαιουχικής επένδυσης. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως η Συμφωνία Παραχώρησης προβλέπει ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της Hermes, το 33%, θα καταλήγει στα ταμεία του κράτους.

Σε ό,τι αφορά στα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την αναστολή λειτουργίας της Cobalt, η Hermes Airports κινήθηκε από την πρώτη στιγμή λαμβάνοντας πρωτοβουλία για εντατικές επαφές με αερογραμμές, προκειμένου να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους προς την Κύπρο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα από την αναστολή λειτουργίας της Cobalt, τρεις εταιρείες (Aegean Airlines, Cyprus Airways και Blue Air) έχουν ανακοινώσει την αύξηση, σε τακτική βάση, των πτήσεών τους προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ η British Airways ανακοίνωσε πως αυξάνει από δύο σε τρία τα καθημερινά θερινά δρομολόγια από τη Λάρνακα προς το Heathrow. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται ήδη ένα μεγάλο ποσοστό του κενού που προέκυψε από το κλείσιμο της Cobalt, ενώ οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με στόχο την πλήρη κάλυψη των δρομολογίων που χάθηκαν. Παράλληλα, εντάσσουμε διαρκώς νέες εταιρείες και δρομολόγια στο πρόγραμμά μας. Ήδη η αυστριακή αερογραμμή χαμηλού κόστους Laudamotion ανακοίνωσε την άμεση έναρξη δύο δρομολογίων τη βδομάδα προς τη Βιέννη με χαμηλά ναύλα, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς προς τα κυπριακά αεροδρόμια.

Η αύξηση στα ναύλα που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη που προέκυψε ως πρώτη, αυτόματη αντίδραση της αγοράς στο αιφνίδιο κλείσιμο της Cobalt, καθώς μειώθηκε απότομα η προσφορά πτήσεων προς δημοφιλείς προορισμούς, την ώρα που η ζήτηση παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου παρουσιάζει αναλόγως μεγάλη πληρότητα στις πτήσεις, επομένως η ζήτηση είναι αυξημένη. Ωστόσο, χάρη στις επαφές που είχαμε από την πρώτη στιγμή με άλλες αερογραμμές και τα νέα δρομολόγια που αυτές πρόσθεσαν, η προσφορά πτήσεων έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα τα ναύλα να επανέρχονται στα προηγούμενα, χαμηλότερα επίπεδα.

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ