Η αποκέντρωση και οι νέου τύπου τράπεζες

Η αποκέντρωση και οι νέου τύπου τράπεζες


Υπάρχει η εντύπωση πως οι άνθρωποι των κρυπτονομισμάτων αντιπαθούν τις τράπεζες. Πρόκειται περί παρανόησης. Δεν τίθεται θέμα απέχθειας αλλά διαπίστωσης πως δεν θα μας είναι ιδιαίτερα απαραίτητες σε λίγο καιρό, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή. Υπό αυτή την οπτική, θα τις χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χάρη στα νέα blockchain συστήματα κρυπτογράφησης. Είτε των αποκεντρωμένων εφαρμογών κρυπτονομισμάτων είτε των νέων ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών. Σήμερα θα εξετάσουμε τα πρώτα.

Το bitcoin εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία, χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους ή την κυκλοφορία του μέσα από το τραπεζικό δίκτυο. Η Κέλλυ μπορεί να πληρώσει τον Σωτήρη χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Για να επικυρωθεί η συναλλαγή, αρκεί να περάσει από το αποκεντρωμένο δίκτυο ανεξάρτητων κόμβων του bitcoin.

Οι νέες αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Ωστόσο, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δεν αφορούν μόνο στη μεταφορά χρημάτων. Περιλαμβάνουν την αποταμίευση, τον δανεισμό, την ασφάλιση, τις επενδύσεις. Όλο αυτό το φάσμα δραστηριοτήτων επιχειρούν να καλύψουν οι DeFi (Decentralized Finance). Στοχεύουν στην αποκέντρωση όλων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα blockchain και εφαρμογές βασισμένες στα κρυπτονομίσματα.

Ένα ολόκληρο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργείται έξω και παράλληλα από το υπάρχον. Δεν έχει υπαλλήλους, κτήρια, λειτουργικά έξοδα. Ούτε μετόχους και διοίκηση. Δεν υπάρχουν άνθρωποι. Πρόκειται για αυτοδιοικούμενα ψηφιακά προγράμματα. Οι συναλλαγές γίνονται αυτόματα και «έξυπνα», ανάλογα με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί. Οπότε, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, με πολύ πιο ανταγωνιστικό κόστος από μια συμβατική τράπεζα. Και τα κέρδη; Μια που δεν υπάρχουν ούτε μέτοχοι να πάρουν μέρισμα ούτε διοίκηση να πάρει μπόνους αποδοτικότητας, τα κέρδη μοιράζονται στους χρήστες!

Το μοντέλο επιβράβευσης το είδαμε στην πράξη πρόσφατα, όταν το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap μοίρασε κρυπτονομίσματα άμεσα εξαργυρώσιμα σε δολάρια, αξίας 1.200 δολαρίων. Δωρεάν, όπως οι κυβερνήσεις έδωσαν επιδόματα λόγω των μέτρων της πανδημίας. Η μοναδική προϋπόθεση για να λάβεις το μπόνους ήταν να έχεις κάνει έστω και μία συναλλαγή εκεί. Ο λαϊκός καπιταλισμός που εμφανίστηκε με τη μορφή διάθεσης μετοχικών αξιών αλλάζει επίπεδο. Δικαιούχοι της υπεραξίας δεν είναι οι μέτοχοι ή οι διοικήσεις, αλλά οι ίδιοι οι πελάτες.

Τα Lego του Ethereum

Ο κύριος κορμός του σημερινού κινήματος DeFi είναι το Ethereum, ένα αποκεντρωμένο blockchain που επιτρέπει έξυπνες συμβάσεις στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν άλλες αποκεντρωμένες εφαρμογές βασισμένες σε blockchain (Dapps).

Η πλατφόρμα του Ethereum προσφέρει στους προγραμματιστές αλλά και στον κόσμο, ένα χώρο οικονομικού εργαστηρίου. Ενώ ο υπόλοιπος χρηματοοικονομικός κλάδος στερείται πειραματικού οξυγόνου, το Ethereum προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τόσο τα εργαλεία που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων όσο και τους καταναλωτές που είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν. Ως πλατφόρμα, το Ethereum επιτρέπει την εμφάνιση χαμηλού κόστους ψηφιακών εφαρμογών. Η φύση των πλατφορμών λογισμικού ανοιχτού κώδικα σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να προσθέσει γνώσεις και λογισμικό στην κοινή βιβλιοθήκη γνώσεων των μηχανισμών που διατίθενται στους προγραμματιστές.

Σαν τα Lego. Όταν κάποιος χτίζει κάτι σημαντικό, κάθε άλλος προγραμματιστής μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή την κατασκευή και να την αξιοποιεί στη δική του εφαρμογή. Ταυτόχρονα χιλιάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο θα ανταγωνιστούν για να βρουν τον καλύτερο τρόπο. Σε μια βιομηχανία που ενθαρρύνει την έμπνευση και τη δημιουργία και το κόστος ανάπτυξης δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τον χρόνο που επενδύεται, μπορούμε να περιμένουμε χιλιάδες πειράματα να ανθίσουν σε δεκάδες προϊόντα.

Οι προκλήσεις

Όπως όλα τα αξιόλογα ταξίδια, δεν είναι εύκολο! Χρειάζεται προσπάθεια. Ενέχει κινδύνους. Από την άλλη, όποιος δικαιωθεί, θα βρεθεί στην πρωτοπορία μιας νέας οικονομίας. Θα αντιληφθεί από τους πρώτους τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Νομίσματα, πρωτόκολλα και project που δεν είχαν ακουστεί στο παρελθόν, αρκούν ελάχιστες εβδομάδες για να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όποιος ασχολείται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα των DeFi, είναι σαν να μαθαίνει τη γλώσσα προγραμματισμού HTML και να αγοράζει διευθύνσεις του Internet με κατάληξη «.com», το 1995. Και τότε δεν υπήρχε καμία διαβεβαίωση πως το Internet θα διεισδύσει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, όσοι στάθηκαν τολμηροί και διορατικοί, άδραξαν την ευκαιρία να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

Οι αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές βρίσκονται σε πειραματική φάση αυτή τη στιγμή. Μια πλειοψηφία πιθανότατα άνω του 90% δεν θα επιβιώσει. Ούτε θα αφήσει κανένα αποτύπωμα. Ίσως οι επόμενες εφαρμογές να είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν. Κάτι ανάλογο είδαμε και στο Διαδίκτυο. Πολλές από τις ιδέες στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν υπέροχες, αλλά εμφανίστηκαν πολύ νωρίς. Οι ίδιες ιδέες βελτιώθηκαν και πέτυχαν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, όταν δοκιμάστηκαν ξανά μια δεκαετία αργότερα.

Η εξελεγκτική διαδικασία αποτελούσε πάντα τον πυρήνα του οικονομικού μετασχηματισμού. Ένα είναι σίγουρο. Πως ο πειραματισμός στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί, κάνοντας το μέλλον πραγματικά αγνώριστο. Έχουμε την τύχη να ζούμε στην εποχή με την πιο συναρπαστική τεχνολογική ανάπτυξη της ιστορίας. Μπορεί να μη συμμετέχουμε ως επιστήμονες, αλλά στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε ως επενδυτές.

Τα νέα από την Paypal

Χθες είχαμε την αγορά των πρώτων bitcoin από την PayPal. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, σε ένα tweet φανέρωσε την επιβεβαίωσης της αγοράς, αξίας 100 δολαρίων. Είναι ενδιαφέρον πως η PayPal, για το άνοιγμά της στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από όλους τους ειδικούς του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος επέλεξε να συνεργαστεί με την εξειδικευμένη εταιρεία που έχει παρελθόν στον χώρο, την Paxos. Δεν εμπιστεύτηκε καν τον εαυτό της να το κάνει, με δικούς τους ανθρώπους ή με ανθρώπους που θα προσλάμβανε. Κι αυτό φανερώνει πολλά για την ιδιαιτερότητα του χώρου.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Του Βασίλη Παζόπουλου, euro2day.gr