Η ΕΚΤ αγόρασε κυπριακά ομόλογα ύψους €155

Η ΕΚΤ αγόρασε κυπριακά ομόλογα ύψους €155

Κυπριακά ομόλογα ύψους €155 εκατομμυρίων αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (EKT) στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ευρύτερα γνωστού ως προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), πραγματοποιώντας τις πρώτες αγορές κυπριακών ομολόγων έπειτα από ακριβώς τρία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο αγοράστηκαν κυπριακά ομόλογα €155 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το υπόλοιπο των κυπριακών κρατικών ομολόγων, που διακρατούνται από την ΕΚΤ στα €369 εκατ. με τον σταθμισμένο μέσο όρο λήξεων να διαμορφώνεται στα 4,95 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως μετά από την αναβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης στον επενδυτική βαθμίδα από τους Standard and Poor’s τα κυπριακά ομόλογα έγιναν εκ νέου επιλέξιμα για το QE.

H τελευταία αγορά κυπριακών ομολόγων ήταν τον Νοέμβριο του 2015. Τα κυπριακά ομόλογα αποκλείστηκαν από το QE τον Μάρτιο του 2016, αφού η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής τοης ΕΕ και του ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην επενδυτική κατηγορία.

Στο πλαίσιο του QE αγοράστηκαν τον Οκτώβριο κρατικά ομόλογα ύψους €9,9 δισεκατομμυρίων με την συνολικές αγορές να ανέρχονται στα €2,1 τρισεκατομμύρια.

Πηγή ΚΥΠΕ