Η Ελλάδα στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης

 


Ενα εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ιδιάζουσας ενεργειακής κρίσης δημοσίευσε το δίκτυο Bloomberg.

Το Bloomberg αναφέρεται στη δύση της λιγνιτικής εποχής στην Ελλάδα και στις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να αναλάβουν τα ενεργειακό επιτελείο, τόσο για την οικονομία, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg για την ενεργειακή κρίση ξεκινά με περιγραφή της μονάδας στη Μεγαλόπολη: «Σύμφωνα με τον θρύλο, στη Μεγαλόπολη ο Δίας συγκρούστηκε με τους Τιτάνες, καθώς το έδαφος εκεί σιγόβραζε, σα να είχε χτυπηθεί από τους κεραυνούς του θεού. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περιοχή στη νότια Πελοπόννησο, όπως και άλλα σημεία στη βόρεια Ελλάδα, έχει άφθονο λιγνίτη, μια μορφή άνθρακα που αποτελεί τη βασική ενεργειακή πηγή για τη σύγχρονη οικονομία της Ελλάδας».

To Bloomberg υποστηρίζει στη συνέχεια ότι στην εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι άδειες για την καύση των πλέον «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων, σε αυτές τις γηρασμένες ενεργειακές μονάδες αποδεικνύεται τελείως ασύμφορη.

«Η χρεωμένη, κρατική ΔΕΗ θα ξοδέψει φέτος έως και 300 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει τις λιγνιτικές μονάδες, συγκριτικά με τα 200 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε να δώσει το 2018. Το δίλημμα είναι τόσο μεγάλο που οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα λένε ότι θα κόστιζε λιγότερο αν πλήρωναν τους εργάτες αυτών των πεπερασμένων μονάδων για να κάθονται στα σπίτια τους» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ρητά να κλείσει και τις 14 λινγιτικές μονάδες της Ελλάδας μέχρι το 2028. «Αυτές οι μονάδες καλύπτουν πάνω από το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είναι κρίσιμης σημασίας για τις τοπικές οικονομίας» επισημαίνεται ακολούθως.  Πηγή: economistas.gr