Η Ενεργός Πολιτότητα σώζει ζωές: η σκυτάλη στο Δήμαρχο Λευκωσίας και την Αστυνομία

Η Ενεργός Πολιτότητα σώζει ζωές: η σκυτάλη στο Δήμαρχο Λευκωσίας και την Αστυνομία


Εάν δεν το έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια δεν θα το πίστευα. Πριν αρκετά χρόνια άνοιξε ένα καφενεδάκι στη γειτονιά μου με λίγα τραπεζάκια στο αρκετά μεγάλο πεζοδρόμιο (περίπου 4 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα μήκος). Με τα χρόνια το καφενεδάκι έγινε και ταβερνάκι – ταβέρνα κανονική δηλαδή αφού κρατάει 2 μαγαζιά και τα τραπεζάκια γεμίζουν το πεζοδρόμιο. Μέχρις εδώ όλα καλά και… κυπριακά αφού το πεζοδρόμιο είναι αρκετά πλατύ και υπήρχε έστω λίγος χώρος και για τους πεζούς. Πολυσύχναστη γειτονιά όπου καθημερινά διακινούνται χιλιάδες πεζοί και αυτοκίνητα – εκατοντάδες παιδιά για να πάνε στο δημοτικό σχολείο εκεί κοντά, εκατοντάδες άνθρωποι για να ψωνίσουν από την υπεραγορά απέναντι. Από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές στη Λευκωσία – πάροδος της Λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη, περίπου 200 μέτρα πριν το Προεδρικό.

Οι δουλείες πήγαιναν καλά και βεβαίως το ταβερνάκι έπρεπε να επεκταθεί και να αναβαθμιστεί. Το τι αντίκρισαν τα μάτια μου πριν 2 βδομάδες ακόμη δεν το πιστεύω. Μια μεγάλη ξύλινη κατασκευή έκλεισε ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά και από τα 2 καταστήματα. Η κλειστή κατασκευή επεκτείνεται από τα 2 καταστήματα μέχρι και την άκρη του δρόμου, καλύπτει δηλαδή πλήρως τα 4 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα μήκος του πεζοδρομίου. Από το πολυσύχναστο αυτό σημείο που περνάνε καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και πεζοί, δεν υπάρχει ούτε μια ίντσα πεζοδρομίου – δεν μπορεί να περάσει ούτε παιδάκι, ούτε ηλικιωμένος, ούτε ανάπηρος, ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα, δεν υπάρχει χώρος στο πεζοδρόμιο να περάσει ακόμη και γάτος χωρίς να αναγκαστεί να περπατήσει στο δρόμο για τουλάχιστο 15 μέτρα.

Το πλέον εξωφρενικό: μια μεγάλη μεταλλική πινακίδα της Τροχαίας (3 μέτρα ύψος) στην άκρη του πεζοδρομίου εγκλωβίστηκε / καταργήθηκε και αυτή εντός της μεγάλης ξύλινης κατασκευής! Όμως μην ανησυχείτε – ο κύριος αυτός έβαλε δική του μεταλλική ταμπέλα μέσα στο δρόμο ότι ο χώρος στάθμευσης είναι μόνο για πελάτες του καφενείου-ταβέρνας. Προσοχή λοιπόν, εδώ δεν ισχύει η πινακίδα της Τροχαίας για το Parking (η οποία χάθηκε μέσα στη ξύλινη κατασκευή), ισχύει μόνο η πινακίδα της ταβέρνας… η κατάσταση θυμίζει Άγρια Δύση. Και εγώ ο άμοιρος που νόμιζα ότι τα είδα όλα σε αυτή τη ζωή!

Εάν πριν 2 βδομάδες στο πεζοδρόμιο αυτό είχα παρκάρει το αυτοκίνητο μου για 5 λεπτά η Αστυνομία πολύ ορθά θα με είχε καταγγείλει. Τώρα που εξαφανίστηκε ολόκληρο πεζοδρόμιο (4 μέτρα πλάτος και 10 μέτρα μήκος, εξαφανίζοντας και μια πινακίδα της Τροχαίας ύψους 3 μέτρων) δεν υπάρχει παρανομία;

Πηγαίνετε παρακαλώ μια βόλτα στην οδό Πρέσπας (πολύ κοντά στη συμβολή με την οδό Σπετσών) στους Άγιους Ομολογητές και πάρτε μαζί και το κινητό σας τηλέφωνο για να αποθανατίσετε το όγδοο θαύμα του κόσμου. Εάν αύριο σκοτωθεί ένα παιδάκι που περνάει να πάει στο σχολείο του ή μια γιαγιά ή ένας ανάπηρος, ή ένας από τις χιλιάδες πεζούς που περνούν καθημερινά από το πολυσύχναστο αυτό σημείο και αναγκάζονται να περπατήσουν για 15 μέτρα στο δρόμο από όπου περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα (είναι και κοντά σε στροφή) εγώ θα έχω τη συνείδηση μου ήσυχη. Πριν λίγες μέρες το ανέφερα στις αρμόδιες Αρχές.

Ενεργός Πολίτης

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ