Η Γαλλία σύμμαχος της Τουρκίας κόντρα στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Γαλλία σύμμαχος της Τουρκίας κόντρα στις αμερικανικές κυρώσεις


Και ξαφνικά, στο… παιχνίδι μπαίνει και Γαλλία! Η Τουρκία την απέκτησε σύμμαχο κόντρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στις -ήδη τεταμένες- σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, και οι δυο τους συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε τέτοιες ενέργειες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να εργαστούν στενά για να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας. Συμφώνησαν, επίσης, να συναντηθούν στο Παρίσι στις 27 Αυγούστου.

Η κλιμάκωση της έντασης

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

«Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών στην Τουρκία για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ενάντια στο δυνατό μας δολάριο! Πλέον, θα επιβάλλονται 20% δασμοί στο Αλουμίνιο και 50% στον Χάλυβα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, προκαλώντας… σεισμό στις αγορές.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ σε ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αλλά και δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα -αλκοόλ, καπνικά προϊόντα και αυτοκίνητα- που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 140%!

Η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Νέο «όχι» στην αποφυλάκιση του πάστορα

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε εκ νέου την αποφυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια» και δεν θα αποδεχτεί την κράτηση του πάστορα.

«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», συνέχισε.