Η Κίνα ετοιμάζεται για επίδειξη ισχύος στον Τραμπ

Η Κίνα ετοιμάζεται για επίδειξη ισχύος στον Τραμπ


Τεράστια παρέλαση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Μία από τις μεγαλύτερες παρελάσεις στην ιστορία της Κίνας πρόκειται να διεξαχθεί αύριο, στην Πλατεία Τιενανμέν, με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τα πρόσφατα λεγόμενα εκπροσώπου του υπουργείο Άμυνας της χώρας, στόχος δεν είναι η επίδειξη δύναμης όσο η επίδειξη «μίας ειρηνικής και συνάμα υπεύθυνης Κίνας». Παραταύτα, η μεγαλειότητα αυτής της παρέλασης προκαλεί μεν θαυμασμό, αλλά και περιφρόνηση.

Επισήμως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας έχει ανακοινώσει ότι θα παρελάσουν 15.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ 580 οχήματα θα περάσουν από τους δρόμους και 160 αεροσκάφη θα πετάξουν στον ουρανό της πρωτεύουσας. Για πρώτη φορά, θα συμμετάσχει επίσης η ειρηνευτική δύναμη των 8.000 ανδρών στον ΟΗΕ.

Σε μία προφανή προσπάθεια να ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του στην Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και άλλες περιοχές, αλλά και να προκαλέσει την Ουάσιγκτον ως κυρίαρχη δύναμη της περιοχής, το Πεκίνο θα παρουσιάσει με περισσό ενθουσιάσμό νέα όπλα, τα οποία υποστηρίζει ότι είναι ενεργά, από βαλλιστικούς έως υπερηχητικούς πυραύλους και κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μήνυμα που προφανώς θέλει να περάσει το Πεκίνο είναι ότι ο Λαϊκός Απελυθερωτικός Στρατός έχει πραγματικά περάσει σε μία νέα εποχή – την εποχή του Σι Τζινπίνγκ – και με μία σειρά από ευρείες μεταρρυθμίσεις θα καταστεί μία πραγματικά εκσυγχρονισμένη δύναμη έως το 2035.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές τονίζουν ότι αν και η τεράστια στρατιωτική παρέλαση μπορεί να παρουσιάσει το μέγεθος της στρατιωτικής επένδυσης, ωστόσο δεν μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα της στρατιωτικής ικανότητας της χώρας.

Η Κίνα αύξησε πέρσι κατά 5% τις αμυντικές δαπάνες της ή 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις δαπάνες του 1994. Οι ΗΠΑ ωστόσο εξακολουθούν να επενδύουν περισσότερα από τα διπλάσια.

Πηγή: naftemporiki.gr