Η Mέι έτοιμη να παραιτηθεί για να σώσει τη συμφωνία

Η Mέι έτοιμη να παραιτηθεί για να σώσει τη συμφωνία


Την πρόθεση της να αποχωρήσει από τη θέση της πρωθυπουργού νωρίτερα από ότι σκόπευε αποκάλυψε στους βουλευτές της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Ελεύθερα θα ψηφίσουν οι βουλευτές των Τόρις στη σημερινή διαδικασία

H Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός της να στηρίξουν τη συμφωνία της για το Brexit, λέγοντας πως προτίθεται να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση της σε κάποιον άλλον για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια τόνισε πως γνωρίζει ότι υπάρχει η επιθυμία για μια νέα προσέγγιση και νέα ηγεσία στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Είμαι διατεθειμένη να αφήσω τη θέση αυτή νωρίτερα από ότι σκόπευα ώστε να κάνω ότι είναι σωστό για τη χώρα και το κόμμα, τόνισε στους βουλευτές της.

Eλεύθερα θα ψηφίσουν οι βουλευτές των Τόρις

Η Παρασκευή, 29 Μαρτίου, ημέρα που εξαρχής είχε οριστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πριν αποφασιστεί η παράταση της διαδικασίας με την Ε.Ε., είναι πιθανό να είναι η μέρα που η Τερέζα Μέι θα δοκιμάσει για τρίτη φορά να φέρει ενώπιον του κοινοβουλίου τη συμφωνία της για την αποχώρηση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, σε ενημέρωσή της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθήσει τη διαδικασία για μία συνεδρίαση της Βουλής τη συγκεκριμένη μέρα, αν και επανέλαβε ότι θα κατατεθεί μόνο εάν υπάρξει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει.

Επιβεβαίωσε πάντως ότι στη σημερινή διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών, η κυβέρνηση θα καταψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, που είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, και ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις που θα επιλεγούν προς ψηφοφορία, αλλά με αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η απόφαση για ελεύθερη ψήφο των Τόρις εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να αποφευχθούν νέες παραιτήσεις βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, ενώ η αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί απαραίτητα οποιοδήποτε σχέδιο προκύψει από τις ψηφοφορίες, αλλά ο Όλιβερ Λέτουιν τόνισε από το κοινοβούλιο ότι εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το σχέδιο που θα αποφασίσουν οι βουλευτές, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχτεί. Είπε ακόμη ότι η σημερινή διαδικασία είναι διερευνητική ως προς το τι υποστηρίζει το κοινοβούλιο, αλλά στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών, τη Δευτέρα, θα μπορούσε να προκύψει συναίνεση του σώματος γύρω από ένα σχέδιο.

Πηγή: euro2day