Η Μέρκελ «πέφτει», το ευρώ ανεβαίνει…

Η Μέρκελ «πέφτει», το ευρώ ανεβαίνει…

 


Οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να φτάσει τα 1,32 δολάρια, αντλώντας δύναμη από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενδεχόμενου πολιτικού αποτελέσματος, όπου ο Φρίντριχτ Μέρζ διαδέχεται την Μέρκελ ως αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ευρώ, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τον περασμένο μήνα, ο Merz συγκαταλεγόταν μεταξύ των υπογραφόντων ζητώντας πανευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας και μια «δημοσιονομική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξυπηρετεί τη συνοχή και τη βιωσιμότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ».

Ο Merz «έχει τοποθετηθεί με πρόγραμμα ένταξης υπέρ της ΟΝΕ που ξεπερνάει τη θέση της Merkel», έγραψε ο Hans Redeker, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Morgan Stanley. «Αν αυτή η συζήτηση μετατραπεί σε συγκεκριμένη βασική πολιτική για την πολιτική της ΟΝΕ, το ευρώ είναι πιθανό να φτάσει πολύ υψηλότερα», ανέφερε ο Redeker, αναφερόμενος στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι προέβλεπαν στην αρχή του έτους ότι το ευρώ θα ανέλθει σε 1,33 δολάρια το 2019, τώρα προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 1,32 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, επίπεδο που δεν επιτεύχθηκε από τον Αύγουστο του 2014. Η πρόβλεψη αυτή καθιστά την τράπεζα των ΗΠΑ πιο δημοφιλή σε μια έρευνα του Bloomberg, και συγκρίνεται με μια μέση πρόβλεψη των 1,25 δολαρίων.

Εάν η Γερμανία υιοθετήσει μια θέση πιο ευθυγραμμισμένη με του Macron, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή για ένα νόμισμα που έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και οι ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας έχουν βαρυνει. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο αυξανόμενος λαϊκισμός στην περιοχή μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την υπόθεση για περαιτέρω ενσωμάτωση, αντί να την μειώσει.

Το ευρώ κυμάνθηκε γύρω στο 1,1400 δολάρια στο Λονδίνο την Τρίτη, έχοντας μειωθεί στα $ 1,1302 στις 31 Οκτωβρίου, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την ολοκλήρωση της ευρωζώνης και η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των κρατών μελών βοήθησαν να τεθουν σε κίνδυνο οι προσπάθειες των πολιτικών ιθυνόντων να καταστήσουν το ευρώ ένα αποθεματικό νόμισμα για να ανταγωνιστεί το δολάριο τα τελευταία χρόνια. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του από την κρίση χρέους της περιοχής το 2011.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να εγκαταλείψει ως επικεφαλής του CDU και δεν θα τρέξει για άλλη θητεία ως καγκελάριος όταν η θητεία της θα λήξει το 2021.

Tags: merkel