Η ομάδα του Science Hoaxes ρίχνεται στη μάχη κατά της επιστημονικής παραπληροφόρησης

Η ομάδα του Science Hoaxes ρίχνεται στη μάχη κατά της επιστημονικής παραπληροφόρησης


 

 

Μιχαήλ Σιριβιανός, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικής Η/Υ και Πληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

H πανδημία κατέδειξε το πρόβλημα της ευρείας διάδοσης ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης ανά το παγκόσμιο. Ταυτόχρονα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αφομοίωσης του επιστημονικού τρόπου σκέψης.

Η ομάδα των Science Hoaxes έχει ως αποστολή την Επικοινωνία της Επιστήμης μέσω της επεξήγησης επιστημονικών ευρημάτων, της κατάρριψης ψευδοεπιστημονικών μύθων, και της αντιμετώπισης στρεβλώσεων στο δημόσιο επιστημονικό λόγο.

Η απαρχή της ομάδας εντοπίζεται στα μέσα του φθινοπώρου του 2019 όταν για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μεγάλο ζήτημα στην Κύπρο με τους δήθεν κινδύνους από την εγκατάσταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς. Τότε διαπιστώσαμε πως διάφορες ομάδες στο Facebook (pages, groups) διέδιδαν ψευδοεπιστημονικες πληροφορίες οι οποίες είχαν ευρεία απήχηση στην τοπική κοινωνία, ακόμα και σε βουλευτές.

Η ομάδα συνέχισε να λειτουργεί με κάπως αυτοσχέδιο τρόπο μέχρι την αρχή της πανδημίας. Όταν η παραπληροφόρηση για τις κεραίες 5G έφτασε σε ακραία επίπεδα στην Κύπρο και παγκοσμίως, συνειδητοποιήσαμε ότι πλέον οφείλουμε να δράσουμε με συντονισμένο τρόπο.

Είμαστε πλέον μια κοινότητα που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς-ερευνητές και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί, βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων, γραφίστες, μεταφραστές, κτλ). Το σημείο συνάντησης μας είναι το κοινό πάθος για την προάσπιση της επιστημονικής αλήθειας.

Δημιουργήσαμε την σελίδα Science Hoaxes στο Facebook και τον ιστότοπο sciencehoaxes.org. Σε αυτές τις διαδικτυακές τοποθεσίες μπορείτε να βρείτε πρωτογενή άρθρα που συντάχθηκαν από μέλη της ομάδας μας καθώς και διαδικτυακές τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Μέχρι στιγμής τα Science Hoaxes έχουν κάνει εκπομπές για την παραπληροφόρηση γύρω από τις επιδράσεις στην υγεία από τις ραδιοτηλεπικοινωνίες, τα κοινωνικά αίτια και τρόπους αντιμετώπισης των θεωριών συνομωσίας, τους μύθους και πραγματικότητες για την ασθένεια COVID-19, και τις αλήθειες και παρανοήσεις γύρω από την επιστημονική θεωρία της Εξέλιξης. Επίσης, στην τελευταία εκπομπή μας φιλοξενήσαμε τον Υπ. Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη ο οποίος μας παρέθεσε τις προβλέψεις και προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Aπευθύνουμε κάλεσμα στους συμπολίτες μας να μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της προαγωγή της επιστήμης ως τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζει η ανθρωπότητα για την κατανόηση της πραγματικότητας.Μπορείτε να γίνετε συνδρομητές (subscribers) στις σελίδες μας στο Facebook και YouTube. Μπορείτε επίσης να μας στείλετε άρθρα και ιδέες για δράσεις στο [email protected] ή στα  κανάλια επικοινωνίας μέσω τον λογαριασμών μας στα κοινωνικά δίκτυα.

 

 

 

 

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ