Η «εισβολή» του Πορθητή

Η «εισβολή» του Πορθητή


Του Αντώνη Στυλιανού

Η κάθοδος του ιδιόκτητου πλοίου – γεωτρύπανου της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και αρκετό καιρό επισημαίνουμε την ενέργεια αυτή της Τουρκίας, η οποία αποτελεί την πλέον πειρατική ενέργεια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τουρκική εισβολή και καθίσταται πλέον η σοβαρότερη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας μετά την εισβολή του 1974. Ως έτοιμοι από καιρό, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί την αντίδραση της η οποία αναμένεται να εξελίσσεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η Τουρκία επιθυμεί ξεκάθαρα, όπως έχει άλλωστε δηλώσει, την εμπλοκή της στα ενεργειακά τεκταίνομενα της Ανατολικής Μεσόγειου. Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη μέσω των τριμερών και πολυμέσων συμμαχιών και η ανακάλυψη φυσικών πόρων στην νοτιοανατολική Μεσογείο, έχουν ανησυχήσει την Τουρκία η οποία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα προσπαθεί να «γκριζάρει»την υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας.

Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου που αφορούν στο δίκαιο της θάλασσας. Παρόλο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982 για τον λόγο ακριβώς ότι δεν αναγνωρίζει σε νησιά ή νησιωτικούς σχηματισμούς να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες, οι πρόνοιες της Σύμβασης που αφορούν ακριβώς στο καθεστώς της υφαλοκρηπίδας αποτελούν κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου που δεσμεύει ούτως ή άλλως όλα τα Κράτη, ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει κυρώσει και ενσωματώσει στην εσωτερική έννομη της τάξη που δεσμεύει και πρέπει να δεσμεύει όλα τα μέλη της αλλά και τα υπό ένταξη και διαπραγματευόμενα για ένταξη κράτη.

Η άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως αλλά και άλλων σχετικών με τα τετκαινόμενα κρατών όπως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Αιγύπτου οριοθετεί και τις αναμενόμενες οδούς αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι με έντονο τρόπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018 καταδίκασε τις επεμβάσεις της Άγκυρας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, η οποία αποτελεί εν πάσει περίπτωσει και τα θαλάσσια σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «εισβολή»του Πορθητή στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι μεμονωμένο γεγονός και για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτούνται συντεταγμένες ενέργειες με νηφαλιότητα και σωστό σχεδιασμό. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να αποσκοπούν στην διαφύλαξη των δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και την ιδιότητα μας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την επιβολή κόστους στην καθ’ έξη παρανομούσα Τουρκία.