Η στάση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά προκλητική, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Η στάση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά προκλητική, είπε ο Κ. Μητσοτάκης


«Εξαιρετικά προκλητική» χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Τουρκία θα λάβει την κατάλληλη απάντηση και από την Ευρώπη.

«Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, πάντως, ότι παραμένει ανοικτός στο διάλογο με την Τουρκία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και για την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ