Η Wikipedia «επιτέλους ελεύθερη» στην Τουρκία

Η Wikipedia «επιτέλους ελεύθερη» στην Τουρκία


Την πρόσβαση στην Wikipedia αποκαθιστά η Τουρκία έπειτα από μία απαγόρευση, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι η απαγόρευση παραβίαζε την ελευθερία έκφρασης, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet». «Η Wikipedia είναι επιτέλους ελεύθερη», σχολίασε η Hurriyet.

Η πρόσβαση στη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια σταμάτησε στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2017, αφότου αρνήθηκε να διαγράψει άρθρα επικριτικά για την κυβέρνηση της χώρας.

Η απαγόρευση διήρκεσε 991 ημέρες, σύμφωνα με τον οργανισμό NetBlocks.org για την παρακολούθηση του Διαδικτύου. Η πρόσβαση στη Wikipedia αποκαθίσταται σταδιακά.

Το Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο διαχειρίζεται την υπηρεσία, αρνήθηκε να διαγράψει δημοσιεύμετα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε συνεργαστεί με το ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο λαός της Τουρκίας θα είναι και πάλι σε θέση να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας online και να συνεχίσει να κάνει τη Wikipedia ζωντανή πηγή πληροφοριών για την Τουρκία και τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του το ίδρυμα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ