Η ύφεση λόγω κορωνοϊού απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη, δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ

Η ύφεση λόγω κορωνοϊού απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη, δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ


Με τίτλο «Η ύφεση λόγω του κορωνοϊού απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη», η εφημερίδα Βελτ σημειώνει πως την επόμενη εβδομάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Mακρόν, και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα διαπραγματευτούν επί του προγράμματος της ΕΕ για την τόνωση της οικονομίας.

Η Καγκελάριος είναι το κατάλληλο πρόσωπο που θα επιτύχει συμβιβασμό, δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, φοβάται πολλές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και προειδοποιεί κατά της διαρκούς αναφοράς σε «δεύτερο κύμα της πανδημίας»»

Στη συνέντευξή του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν γρήγορα επί ενός σχεδίου ανασυγκρότησης μετά τον κορωνοϊό.

«Αυτό που πάντοτε προειδοποιούσαμε επιβεβαιώνεται τώρα: Η ύφεση λόγω του κορωνοϊού απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη», σημείωσε. Η νέα οικονομική πρόβλεψη της ΕΕ δείχνει ότι η κρίση του κορωνοϊού επιδεινώνει τις οικονομικές διαφορές ταχύτερα του αναμενόμενου.

«Η ύφεση είναι βαθύτερη του αναμενόμενου και οι χώρες της Ευρωζώνης αποκλίνουν από οικονομικής απόψεως περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη», προειδοποίησε ο Τζεντιλόνι.

Αλλά εφόσον η εν ενεργεία Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προωθήσει έναν συμβιβασμό, «μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία αυτόν τον μήνα».

Ο Τζεντιλόνι προσθέτει: «Εάν τα κράτη – μέλη συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό σχέδιο ανασυγκρότησης, αυτό θα προκαλέσει αισιοδοξία σε πολλές οικονομίες, και αυτή η εμπιστοσύνη από μόνη της μπορεί να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει γρηγορότερα. Και σαφώς, μόλις αποφασιστεί το σχέδιο, θα πρέπει τα πράγματα να κυλήσουν γρήγορα. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι το πόσο γρήγορα τα κράτη – μέλη που θέλουν χρήματα από το Ταμείο θα υποβάλουν τα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά τους σχέδια. Καλώ λοιπόν όλα τα κράτη – μέλη να προετοιμάσουν τα σχέδιά τους τώρα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα βοήθειας SURE, μέσω του οποίου η Επιτροπή θα παράσχει στις χώρες της ΕΕ δάνεια ύψους 100 δις Ευρώ για τη χρηματοδότηση ολιγόωρων προγραμμάτων εργασίας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία πιθανώς δεν θα υποβάλουν αιτήσεις. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα 2/3 των κρατών – μελών θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα. «Δεν έχουμε καθορίσει μηχανισμό για την κατανομή των κονδυλίων, αλλά τα 100 δις Ευρώ θα πρέπει να είναι αρκετά», δήλωσε ο Τζεντιλόνι

Ωστόσο, ο Ιταλός πολιτικός προειδοποιεί: «Εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη υποστηρίζονται από προσωρινά μέτρα όπως η βραχυπρόθεσμη εργασία και παρόμοια προγράμματα, αλλά η βραχυπρόθεσμη εργασία πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή».

Τέλος, λαμβάνει θέση κατά της διαρκούς υπενθύμισης του κινδύνου ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19: «Δεν πρέπει να μιλάμε διαρκώς για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτός ο όρος είναι παραπλανητικός, καθώς υπονοεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα συμπεριφερθεί όπως η ισπανική γρίπη πριν από εκατό χρόνια. Αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα σοβαρά τοπικά ξεσπάσματα της πανδημίας και αυτή η προοπτική προκαλεί ανασφάλεια σε ανθρώπους και επιχειρήσεις», ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ