Ιδού η “black list” της Κομισιόν για το ξέπλυμα

Ιδού η “black list” της Κομισιόν για το ξέπλυμα

 


Τη νέα «μαύρη λίστα» με 23 τρίτες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν «στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα πλαίσια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 23 χώρες παρουσιάζουν στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα συστήματά τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται 12 χώρες που έχουν καταγραφεί από τη FATF και 11 πρόσθετες δικαιοδοσίες. Ορισμένες από τις χώρες που αναφέρονται σήμερα περιλαμβάνονται ήδη στον υπάρχοντα κατάλογο της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει 16 χώρες.

Αναλυτικά, οι χώρες είναι οι εξής:

οι 12 χώρες που απαριθμούνται επίσης από την ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης:

(1) Οι Μπαχάμες, (2) Μποτσουάνα, (3) Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, (4) Αιθιοπία, (5) Γκάνα, (6) Ιράν, (7) Πακιστάν, (8) Σρι Λάνκα, (9) Συρία, (10) Τρινιντάντ και Τομπάγκο, (11) Τυνησία, (12) Υεμένη.

Και 11 πρόσθετες δικαιοδοσίες που προσδιορίζονται από την Κομισιόν: (1) Αφγανιστάν, (2) Αμερικανική Σαμόα, (3) Γκουάμ, (4) Ιράκ, (5) Η Λιβύη, (6) Νιγηρία, (7) Παναμάς, (8) Πουέρτο Ρίκο, (9) Σαμόα, (10) Σαουδική Αραβία, (11) Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο σκοπός του καταλόγου αυτού είναι να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, αποτρέποντας αποτελεσματικότερα τους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για τις παραπάνω χώρες θα απαιτείται από τις τράπεζες και άλλες οντότητες που καλύπτονται από τους κανόνες περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να προβαίνουν σε αυξημένους ελέγχους («δέουσα επιμέλεια») στις χρηματοοικονομικές πράξεις οι οποίες αφορούν πελάτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις εν λόγω τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, ώστε να εντοπίζονται αποτελεσματικότερα οι ύποπτες χρηματικές ροές. Ο κατάλογος καταρτίστηκε ύστερα από ενδελεχή ανάλυση, βάσει νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζει τα αυστηρότερα κριτήρια της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία ισχύει από τον Ιούλιο του 2018.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε με βάση την ανάλυση 54 δικαιοδοσιών προτεραιότητας, η οποία διεξήχθη από την Κομισιόν με τη συμβολή των κρατών μελών και δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2018.

Οι χώρες που αξιολογήθηκαν πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

– έχουν συστημικό αντίκτυπο στην ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ·

– έχουν κριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως διεθνή υπεράκτια (offshore) χρηματοοικονομικά κέντρα·

– έχουν οικονομική σημασία για την ΕΕ και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μ` αυτήν.

Η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση του καταλόγου ότι «το βρώμικο χρήμα είναι η τροφή του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Καλώ τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο να διορθώσουν άμεσα τις ανεπάρκειές τους».