Ιερ. Παπαδόπουλος: Το σπουδαιότερο αγαθό που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι είναι η ειρήνη

Ιερ. Παπαδόπουλος: Το σπουδαιότερο αγαθό που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι είναι η ειρήνη

 


Καθοριστικής σημασίας οι επερχόμενες ευρωεκλογές

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

«Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών για την ΕΕ, οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή», τόνισε μιλώντας στο Ευρωκέρδος ο Eπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη βρίσκει λύσεις και απαντά στις προκλήσεις, ενώ την ίδια ώρα εργάζεται ασταμάτητα για την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών της.

Τι είναι αυτό που πρέπει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές του προσεχή Μαΐου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τους λαούς της Ευρώπης, και το μέλλον της πρέπει να διαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο θα δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλέγοντας βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους για την επόμενη πενταετία. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού είναι ο συν-νομοθέτης που μαζί με το Συμβούλιο, δηλαδή μαζί με τους υπουργούς, θεσπίζουν τα πλείστα των νομοθετημάτων της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών για την ΕΕ, οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε αυτές, ώστε να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας ότι θέλουμε πραγματικά να έχουμε ενεργό ρόλο στο μέλλον της ΕΕ. Είναι αλήθεια πως η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων είναι πηγή ανησυχίας. Απότοκο του λαϊκισμού ήταν και το δημοψήφισμα για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Δεν θα υπάρξει μέλλον της ΕΕ αν σε μια τόσο κρίσιμη φάση της Ευρώπης έχουμε ένα ευρωκοινοβούλιο όπου θα επικρατήσουν αυτοί που δεν πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης και θέλουν την καταστροφή της. Και μία από τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στη λαϊκίστικη πολιτική προσέγγιση που βασίζεται στον φόβο. Διότι αυτό κάνουν οι λαϊκιστές και οι ακραίοι, επενδύουν στον φόβο και επωφελούνται από τις ανησυχίες των πολιτών. Η συμμετοχή και η επιτυχία των δημοκρατικών δυνάμεων στις εκλογές θα δώσει ένα γερό κτύπημα κατά του φόβου και σε όσους επιθυμούν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Κύπρος υστερεί στη συμμόρφωσή της όσον αφορά τις οδηγίες για προστασία του περιβάλλοντος

Ποια τα οφέλη των πολιτών με τη συμμετοχή της χώρας τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια;

Αρχικά, να αναφέρω ότι το σπουδαιότερο αγαθό που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι η ειρήνη. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε στην Ευρώπη μια τόσο μακρά, συνεχής περίοδος ειρήνης, 70 και πλέον ετών. Η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη εξασφαλίζει ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Οι Ευρωπαίοι πολίτες για παράδειγμα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη δεν συναντώνται τα οφέλη που παρέχει η Ένωση στους πολίτες της. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί φαίνεται να ξεχνούν τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Τι σημαίνει να αποτελείς τμήμα αυτής της Ένωσης και ποια είναι τα οφέλη που απολαμβάνεις καθημερινώς. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν μπορούν να απολύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μέλλουσες μητέρες απολαμβάνουν ιδιαίτερη προστασία και οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να δημιουργούν καρτέλ για να καθορίζουν τις τιμές. Όλα αυτά είναι εγγυημένα και διασφαλίζονται από ενιαίους κανόνες της ΕΕ. Η υιοθέτηση του ευρώ, που σήμερα είναι το δεύτερο νόμισμα αναφοράς σε όλο τον κόσμο μετά το δολάριο, συνεπάγεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Το ευρώ έχει περάσει δύσκολες στιγμές: στην αρχή κατηγορήθηκε ως υπεύθυνο για την άνοδο των τιμών, ενώ στη συνέχεια έδωσε το όνομά του στην κρίση δημόσιου χρέους. Ωστόσο, το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και υποστηρίζεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσον αφορά την ανεργία να σημειώσω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη βάση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και του προγράμματος επενδύσεων του προέδρου Γιούνκερ, δημιουργήθηκαν συνολικά 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το Erasmus+ που είναι το πιο πετυχημένο πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία σε εκατομμύρια νέους να ανοίξουν τους ορίζοντες τους για προσωπική εξέλιξη και δημιούργησε ευκαιρίες απασχόλησης.

Γιατί η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις στις προκλήσεις που την ταλανίζουν (οικονομία, τρομοκρατία, μεταναστευτικό, εθνικισμός);

Και όμως, η Ευρώπη βρίσκει λύσεις και απαντά στις προκλήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομία. Ναι, η κρίση μας ταλαιπώρησε αλλά την ξεπεράσαμε. Εδώ και πέντε και πλέον χρόνια, επί 23 συνεχή τρίμηνα, η οικονομία της ΕΕ συνολικά κινείται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εδώ και δυο χρόνια, από το 2017, οι οικονομίες όλων ανεξαιρέτως των Κρατών-Μελών καταγράφουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται περίπου 240 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Και, για πρώτη φορά μετά από το 2007, φέτος, το 2019, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ.

Ή, δείτε το μεταναστευτικό: ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 97 % στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά 80 % στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν συμβάλει στη διάσωση άνω των 690 000 ανθρώπων στη θάλασσα από το 2015.

Βέβαια, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Στην οικονομία, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει μεν αλλά το ζητούμενο τώρα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και, βέβαια, και η μείωση της ανεργίας στις χώρες και τις δημογραφικές ομάδες που παραμένει υψηλή. Και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη και η σύμπνοια μεταξύ των κρατών-μελών είναι τα στοιχεία-κλειδιά θα δώσουν τη λύση στα αδιέξοδα.

Ο λαϊκισμός και οι ακραίες φωνές πλανώνται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και ενισχύονται από τον εθνικισμό – και άλλο εθνικισμός και άλλο πατριωτισμός. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πατριωτισμός έχει διπλή διάσταση: μια εθνική και μια ευρωπαϊκή, χωρίς η μία να αποκλείει την άλλη. Ο εθνικισμός ψάχνει πάντα ενόχους, αντί να αναζητεί λύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμβίωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη δεν υποβαθμίζει την εθνική ταυτότητα, αντίθετα την ενισχύει. Και την απάντηση σε αυτά τα θέματα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας οι μόνοι αρμόδιοι να την δώσουν είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες στις κάλπες του Μαΐου.

Ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ τη δεδομένη στιγμή;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται ασταμάτητα για την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών της. Έντεκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε με βίαιο τρόπο ορισμένα από τα κράτη-μέλη. Η ανεργία μειώνεται και γίνονται τεράστιες προσπάθειες να επιστρέψουν και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ΕΕ στοχεύει σε μια ρηξικέλευθη ψηφιακή ενιαία αγορά, μια βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση, μια ενεργειακή ένωση με μακρόπνοη πολιτική για το κλίμα και μια ορθολογιστική πρόταση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Ευρώπη είναι οι πολίτες και για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Είναι λοιπόν προτεραιότητα των κρατών-μελών για μια Ευρώπη η οποία να επιδιώκει μεταξύ άλλων ειρήνη, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών, εμπορικές συμφωνίες και σταθερές νομισματικές σχέσεις.

Κύριο μέλημα της Ένωσης αποτελεί και η προστασία του περιβάλλοντος. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να κληροδοτήσουν έναν καθαρότερο πλανήτη στις επόμενες γενιές για αυτό και υπερασπίζονται τη Συμφωνία του Παρισιού. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε αποφάσεις για σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Η χρηματοδότηση θα εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, στη στήριξη της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα και στη μεγαλύτερη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ενεργειακή παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο, θα αποτελέσει ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η ΕΕ για να εκπληρώσει τους στόχους της σχετικά με το κλίμα και να προσπαθήσει να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η Κύπρος είναι στο επίκεντρο των κλιματικών αλλαγών – τις ζούμε ήδη – αργήσαμε να πάρουμε μέτρα;

Η Κύπρος σαν μεσογειακό νησιώτικο κράτος έχει μεγαλύτερη ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές και ειδικά σε ζητήματα νερού. Η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τις πιέσεις στα αποθέματα νερού τις τελευταίες δεκαετίες, με τις συνέπειες φανερές και στον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο. Η ανομβρία που έχει ως αποτέλεσμα την ξηρασία, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε όλους τους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την παραγωγή ενέργειας, τον τουρισμό και την αλιεία. Η διαχείριση των υδάτων αποτελεί φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα για την Κύπρο καθώς εντοπίζονται τεράστια προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας νερού.

Πέραν τούτο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και από τα πλαστικά. To πλαστικό έχει εισβάλει παντού. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά των θαλασσών. Καταβάλλονται προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, ώστε να προστατευθούν κυρίως οι θάλασσές μας. Η αλόγιστη χρήση του πλαστικού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Το καλαμάκι μπορεί να φαίνεται ως ένα αθώο πλαστικό, όταν όμως πάει στη θάλασσα και σπάσει σε μικρά κομματάκια, θα καταλήξει μέσω των ψαριών στην τροφική αλυσίδα και συνεπώς στο πιάτο μας. Σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων, μέχρι το 2050, πιστεύεται πως θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς απ’ ό,τι ψάρια. Πλέον χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό νόμο που θα παγιώνει την απαγόρευση των πλαστικών.

Η Κύπρος είναι πολύ μακριά από το να θεωρηθεί ότι έχει άριστη διαχείριση, όχι μόνο στα πλαστικά, αλλά γενικά στη διαχείριση απορριμμάτων. Οι νέες και οι νέοι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν για το μέλλον του πλανήτη με αίτημα να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω οι αρμόδιοι. Αναμφίβολα, η βιώσιμη και αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος απαιτεί ολιστικές πολιτικές προσεγγίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβάλλουν την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο στο στάδιο της διαμόρφωσης, όσο και στο στάδιο της εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής. Στην Κύπρο ενσωματώνονται μεν στην εθνική νομοθεσία οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, ωστόσο αργούν να ληφθούν μέτρα και είναι πλέον καιρός να υπάρξει ενεργοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι λοιπόν πρόδηλη η ανάγκη για επιστράτευση καλών πρακτικών, μετάβαση στην κυκλική οικονομία και για στροφή στα πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα που θα ανοίξουν ορίζοντες για θέσεις εργασίας και για την αειφόρο ανάπτυξη.

Πού υστερεί η Κύπρος όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε;

Η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη-μέλη πολλές φορές καθυστερούν να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Για παράδειγμα, η Κύπρος υστερεί γενικά στη συμμόρφωσή της όσον αφορά τις οδηγίες και τους κανονισμούς για προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα παρέπεμψε την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της παράλειψής της να εξασφαλίσει ότι όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2 000 κατοίκων διαθέτουν επαρκή συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ.

Η Κύπρος έχει λάβει και προειδοποιητικές επιστολές και για την ορθή μεταφορά στο εθνικό της δίκαιο της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Η εν λόγω οδηγία του 2012 θεσπίζει κοινό πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης εντός της ΕΕ, με σκοπό να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Άλλα ζητήματα αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και τα μέτρα για πλήρη μεταφορά των κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης για τους διακινούμενους εργαζομένους. Η εν λόγω οδηγία είναι σημαντική για την προώθηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε στις αρχές του τρέχοντος έτους σε κράτη-μέλη, ανάμεσα τους και η Κύπρος, αιτιολογημένες γνώμες, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τέλος, καταγράφονται παραλείψεις όσον αφορά την πλήρη μεταφορά της 4ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αλλά και για τη νόμιμη μετανάστευση.

Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά την εκταμίευση κονδυλίων από πλευράς Κύπρου μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Κύπρος είναι δικαιούχος των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και πέτυχε το καλύτερο ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (46 %) και των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (50 %) για το 2018. Επιπλέον, η Κύπρος βελτιώθηκε και σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνοχής πετυχαίνοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εκτέλεσης στην ΕΕ (33,3 %). Η χρηματοδοτική ενίσχυση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία με στόχο τη στήριξη της Κύπρου στην αντιμετώπιση αναπτυξιακών και κοινωνικών προκλήσεων ανέρχεται σε περίπου 917 εκατομμύρια ευρώ στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 0,7 % του ΑΕΠ ετησίως και στο 26 % του συνόλου των δημόσιων επενδύσεων ετησίως κατά μέσο όρο. Στα τέλη του 2018, περίπου 730 εκατομμύρια ευρώ (περίπου το 80 % του συνόλου) είχαν ήδη διατεθεί σε συγκεκριμένα έργα, μεταξύ των οποίων 36,3 εκατομμύρια ευρώ για κρίσιμες παρεμβάσεις υπέρ της νεολαίας μέσω της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Επιπλέον, πολλά κυπριακά ερευνητικά ιδρύματα, καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση από άλλα μέσα της ΕΕ, ιδίως από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», μέσω του οποίου χορηγήθηκαν 134,2 εκατομμύρια ευρώ. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνοιξε τον δρόμο για τη στήριξη περίπου 1700 επιχειρήσεων, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό τη δημιουργία περίπου 1320 ισοδύναμων νέων άμεσων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Επίσης, 80 καινοτόμες επιχειρήσεις λαμβάνουν στήριξη για την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά και 2800 άτομα εκπαιδεύονται για να καλύψουν ανάγκες της αγοράς εργασίας. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, επιπλέον 4800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανέργων, μακροχρόνια ανέργων και 1800 ατόμων κάτω των 29 ετών, θα έχουν λάβει στήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και την πραγματοποίηση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της ανάπτυξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έως το 2017 η Κύπρος έλαβε συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως κοινοτικά κονδύλια, ενώ από το 2006, όταν άρχισε η βοήθεια προς τους Τ/Κ, ποσό πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε η τουρκοκυπριακή κοινότητα.