Invest Cyprus – Στόχος η σταθερή πορεία σε βάθος χρόνου

Invest Cyprus – Στόχος η σταθερή πορεία σε βάθος χρόνου

 


Μιχάλης Π. Μιχαήλ: H Κύπρος διαθέτει πολλά από τα στοιχεία που την καθιστούν ικανή να ανταγωνιστεί άλλους, διεθνούς εμβέλειας προορισμούς

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

Προτεραιότητα του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) για την προσεχή περίοδο είναι η υλοποίηση μιας πιο στοχευμένης στρατηγικής για την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό, ανέφερε μιλώντας στο Ευρωκέρδος ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μιχάλης Π. Μιχαήλ.

Σημείωσε επίσης πως μέσα στις προτεραιότητές του Οργανισμού είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν εν όψει του Brexit. Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο έχει ενισχυθεί η εικόνα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, κατέστησε σαφές πως το στοίχημα θα κερδηθεί όταν καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερή την πορεία μας σε βάθος χρόνου.

 

Oι προτεραιότητες του Οργανισμού, oι τομείς, και οι χώρες που πρέπει να επικεντρωθεί για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, προτεραιότητα του Οργανισμού για την προσεχή περίοδο είναι η υλοποίηση μιας πιο στοχευμένης στρατηγικής για την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι τομείς προτεραιότητας που μας ενδιαφέρουν χωρίζονται σε παραδοσιακούς και αναδυόμενους. Στους παραδοσιακούς τομείς συγκαταλέγονται ο τουρισμός, οι επαγγελματικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια και τα ακίνητα, ενώ όταν αναφερόμαστε σε αναδυόμενους, εννοούμε νέους τομείς με προοπτική όπως η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα – συμπεριλαμβανομένων και των νεοφυών επιχειρήσεων, η υγεία, η παιδεία, η οπτικοακουστική, τα επενδυτικά ταμεία και άλλοι. Επιπρόσθετα, μέσα στις προτεραιότητές μας είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν εν όψει του Brexit.

Όπως είθισται να γίνεται, και φέτος δίνουμε έμφαση σε χώρες στις οποίες γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Επικεντρώνουμε τη δράση μας σε συγκεκριμένους τομείς και αγορές που προσφέρονται για ενίσχυση της παρουσίας μας, με roadshows και άλλες ενέργειες που προβάλλουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Παραδείγματα χωρών στις οποίες στοχεύουμε είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους λόγους που ανέφερα, αλλά και η Ινδία, για ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η Αμερική, το Ισραήλ, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για start-ups, καινοτομία και τεχνολογία, καθώς και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για επενδυτικά ταμεία, και πολλοί άλλοι προορισμοί που εμπίπτουν στο στρατηγικό μας πλάνο όπως είναι χώρες της Ασίας και Άπω Ανατολής. Ιδιαίτερα σε σχέση με την οπτικοακουστική βιομηχανία, αξίζει να αναφέρω ότι ήδη, διεξάγονται συνομιλίες με μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Μέσης Ανατολής, το οποίο μελετά το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα του εδώ.

Ποια η άποψή σας για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών; Είναι όντως το μέλλον της κυπριακής οικονομίας;

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών, και των επαγγελματικών υπηρεσιών ευρύτερα, αποτελεί διαχρονικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η ραγδαία αύξηση των επενδυτικών ταμείων τα τελευταία χρόνια αποτελούν θετικές ενδείξεις για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του. Μέλημα του Οργανισμού είναι να διασφαλιστούν υγιείς συνθήκες ανάπτυξής του τομέα ώστε να είναι σε θέση να συμβάλει δυναμικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή προσαρμογή του στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της σταθερής ανάπτυξής του.

Έχει ενισχυθεί η εικόνα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού;

Πιστεύω ότι τα επίπεδα εισροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων απαντούν το ερώτημά σας. Βλέπουμε να υλοποιούνται μικρές και μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι θετικού ρυθμοί ανάπτυξης να αυξάνονται σταθερά, αγγίζοντας, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το 3,9%, η ανεργία να καταγράφει σταθερή πτώση και να πέφτει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάτω του 10%, και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να προχωρούν με συνεχόμενες αναβαθμίσεις. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η πρόβλεψη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ότι η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς κατά το 2018, καθώς και η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις 67,8 μονάδες τον Απρίλη του 2013, στις 117,8 τον Ιανουάριο του 2018, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Αυτό που απομένει για να επισφραγιστεί η αποκατάσταση της εικόνας μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι η είσοδος της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που ευελπιστούμε ότι θα συμβεί σύντομα. Ενδεικτικό της προόδου που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι επίσης η κατάταξη της χώρας μας ως η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη εθνική ταυτότητα (nation brand) για το 2017, μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με τον διεθνούς αναγνώρισης οίκο Brand Finance. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το στοίχημα θα έχει κερδηθεί όταν καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερή την πορεία μας σε βάθος χρόνου, επιδεικνύοντας την ίδια επιμονή και συνέπεια.

Kατά καιρούς επανέρχονται τα επικριτικά δημοσιεύματα ξένων media που παρουσιάζουν την Κύπρο ως χώρα με διαβατήρια ευκαιρίας, για προσέλκυση επενδυτών. Με ποιούς τρόπους πιστεύετε ότι θα διαφυλαχθεί η φήμη της Κύπρου;

Με τον ανταγωνισμό διεθνώς ιδιαίτερα έντονο, είναι αναμενόμενο να στοχοποιούνται χώρες ή και πρακτικές προσέλκυσης επενδύσεων, ιδίως όταν αυτές αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι πολλές χώρες της Ευρώπης, κι όχι μόνο, εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα, με τη διαφορά ότι στην Κύπρο, τα έσοδα που προκύπτουν διοχετεύονται απευθείας στην αγορά, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Το κράτος δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ απευθείας στα ταμεία του. Επιπρόσθετα, η εντύπωση που υπάρχει ότι η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, εξαντλείται στο Πρόγραμμα Πολιτογράφησης μέσω επένδυσης ή ότι το Πρόγραμμα αφορά μόνο την αγορά ακινήτων, είναι εσφαλμένη.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ οι προσπάθειες του Invest Cyprus για επέκταση και ενίσχυση εναλλακτικών τομέων στους οποίους εντοπίζονται ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές, είναι συνεχείς. Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Οργανισμού με το ρωσικό κέντρο Καινοτομίας Skolkovo, η ετοιμασία του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας και οι συνεχείς εκστρατείες για στοχευμένη προώθηση της χώρας σε αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εναλλακτικούς τομείς όπως η παιδεία και το headquartering, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλεται.

Ως Οργανισμός, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Πολιτεία, ότι δεν θα γίνεται εκμετάλλευση του κυπριακού διαβατηρίου, μέσα από τον τρόπο προώθησης του σχεδίου από τις εταιρείες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποφεύγονται κακές πρακτικές προώθησης του διαβατηρίου που ενδεχομένως να αφήνουν εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία και να υπάρχει όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα για τα άτομα που υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις. Εξ’ ου και η κυβέρνηση με απόφασή της από τις 9 Ιανουαρίου 2018 κατέστησε σαφές ότι θα γίνεται αυστηρός έλεγχος των μεθόδων προώθησης και διαχείρισης του σχεδίου πολιτογράφησης.

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, δεν υπάρχουν περιθώρια για άστοχους ή επιπόλαιους χειρισμούς και προσεγγίσεις. Αρμόδιοι φορείς, Πολιτεία, ιδιωτικός τομέας και ΜΜΕ, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και την αξιοπιστία που έκτισε τα τελευταία χρόνια.

Πώς αξιολογείτε τις προοπτικές του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο;

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος διακρίνεται ως ανερχόμενο κέντρο εγκαθίδρυσης και λειτουργίας επενδυτικών ταμείων. Πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα με τεράστια προοπτική, στον οποίο καταγράφεται 18% ετήσια αύξηση στις εγγραφές ταμείων από το 2014. Συγκεκριμένα, έχουν εγγραφεί πέραν των 100 ταμείων και 15 διαχειριστών τα τελευταία δύο χρόνια. Μιλάμε για εταιρείες που όχι μόνο δραστηριοποιούνται αλλά έχουν δημιουργήσει και βάση στο νησί μας, γεγονός που έχει δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Απώτερος στόχος του Invest Cyprus, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ένα κέντρο επενδυτικών ταμείων διεθνούς εμβέλειας. Στην όλη προσπάθεια, η συμβολή του CIFA είναι πολύτιμη, αφού εργάζεται άοκνα, με αφοσίωση και στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξή του τομέα. Η ραγδαία αύξηση στις εγγραφές των ταμείων αποτελεί ηχηρή απόδειξη της επιτυχίας του.

Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα πρέπει να διατηρήσει το ελκυστικό φορολογικό της καθεστώς; Τυχόν αλλαγή ενδεχομένως να μας βάλει σε νέες περιπέτειες;

Η Κύπρος διαθέτει διαχρονικά ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, πλήρως εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και εμπλουτισμένο με πάνω από εξήντα συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας. Γενικότερα, το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έχει συνδράμει ουσιαστικά στην προσπάθεια για προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, γεγονός που το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα .

Τυχόν αλλαγές, όπως θα ήταν η θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού φορολογικού πλαισίου, θα μπορούσαν να πλήξουν την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Ευρώπης. Η Κύπρος είναι χώρα τουρισμού και υπηρεσιών. Δεν διαθέτουμε βιομηχανική ανάπτυξη ως εναλλακτικό τρόπο αύξησης του ΑΕΠ μας. Ως Οργανισμός, θεωρούμε επομένως αναγκαίο κάθε οικονομία να διαθέτει την ευχέρεια να προσαρμόσει το φορολογικό της καθεστώς στις δικές της ιδιαιτερότητες. Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιχειρηματικούς φορείς και ο Invest Cyprus κάνει ό,τι μπορεί σε διεθνές επίπεδο για να την προωθήσει.

Παράλληλα όμως, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη συνολική ανάπτυξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τρόπο ολιστικό, που θα της επιτρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική ανεξαρτήτως φορολογικών συνθηκών. Ένας επενδυτής εξάλλου δεν βλέπει μόνο το φορολογικό σύστημα, αλλά και την ποιότητα ζωής, το επίπεδο της εκπαίδευσης, την ευκολία του επιχειρείν, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και άλλα.

Πολλά έχουν γραφτεί για την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο. Είναι όντως ένα από τα ατού της κυπριακής οικονομίας;

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους ένας επενδυτής επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο είναι, ασφαλώς, και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που προσφέρει, καθώς και η πρόσβαση που παρέχει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια δεξαμενή ανθρώπινου κεφαλαίου. Είναι γεγονός ότι, εξαιτίας της δημοσιονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, που έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για την Κύπρο, ένας μεγάλος αριθμός διεθνών εταιρειών μεταφέρουν τις έδρες τους στη χώρα, ενώ πολλές επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εδώ, ανοίγοντας νέα γραφεία και αναζητώντας, επομένως, ανθρώπινο δυναμικό για να τα στελεχώσει. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου είναι όντως ένα από τα «ατού» της. Ως εκ τούτου, ο Invest Cyprus ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στο πλαίσιο της οποίας κυρίως Κύπριοι, αλλά και ξένοι επαγγελματίες μπορούν να αντιστοιχίσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους με υφιστάμενες θέσεις εργασίας, στους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Οργανισμού να παρέχει συνεχή στήριξη σε υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές και να τους βοηθά να επιτύχουν στις επιχειρηματικές τους προσπάθειες, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο της δυναμικό, είτε είναι στην Κύπρο είτε είναι στο εξωτερικό. Θα δοθούν περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία της πλατφόρμας αυτής, σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες βδομάδες.

Συμφωνείτε με την άποψη πως η Κύπρος μπορεί να παίξει το ρόλο -ως το δεύτερο σπίτι- για αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματιών από το εξωτερικό, ειδικότερα μετά την απόφαση υπέρ του Brexit; Eξακολουθεί να είναι πρόκληση για τον Invest Cyprus η προσέλκυση εταιρειών που επιθυμούν την μεταφορά της έδρας τους στο νησί μας;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Κύπρος διαθέτει πολλά από τα στοιχεία που την καθιστούν ικανή να ανταγωνιστεί άλλους, διεθνούς εμβέλειας προορισμούς, ως εναλλακτική ή και συμπληρωματική επιλογή για εταιρείες που επηρεάζονται από το Brexit. Η γεωγραφική θέση της, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση για εξυπηρέτηση των γύρω περιοχών, το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, το διαφανές λειτουργικό και θεσμικό πλαίσιο, το μοντέρνο και πλήρως εναρμονισμένο με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό σύστημα, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και το χαμηλό κόστος εγγραφής και διαχείρισης εταιρειών και επενδυτικών ταμείων αποτελούν δυνατά χαρτιά της οικονομίας μας. Για να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε πλήρως την ευκαιρία αυτή, κινούμαστε έγκαιρα και στρατηγικά προς δυνητικούς επενδυτές και επηρεαζόμενες εταιρείες, στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου σχεδίου δράσης που έχουμε διαμορφώσει και θα υλοποιείται σε συνεχή βάση τους επόμενους δώδεκα μήνες με διάφορα events, roadshows κ.α. στο Λονδίνο, τα οποία έχουμε προγραμματίσει με την βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Οι κινήσεις μας επιβάλλεται να είναι άμεσες, καθώς ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα από εταιρείες που επηρεάζονται, όπως π.χ. η διεθνής εταιρεία Uniliver, που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την μεταφορά της έδρας της από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος Φώτο: Κάτια Χριστοδούλου