Ιράκ: Οι ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών

Ιράκ: Οι ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών


Πυρ προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Σουχάντα, στη Βαγδάτη, άνοιξαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters, ότι οι ιρακινές δυνάμεις πυροβόλησαν με πραγματικές σφαίρες στον αέρα. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχουν νέα θύματα.

Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τη γέφυρα από χθες το απόγευμα καθώς συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου.

Διαδηλωτές εμπόδισαν επίσης τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα στα βενζινάδικα να εισέλθουν στο διυλιστήριο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις καυσίμων στην επαρχία Ντι Καρ.

Νωρίτερα πηγές είχαν δηλώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι δεκάδες διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στις πετρελαιοπηγές της κρατικής εταιρείας Missan Oil Company στο νότιο Ιράκ ζητώντας εργασίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τουλάχιστον 13 διαδηλωτές, εγκαταλείποντας την τακτική της σχετικής αυτοσυγκράτησης και χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες προκειμένου να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις εναντίον των πολιτικών κομμάτων που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και τουλάχιστον άλλοι πέντε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί την Τρίτη. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας άνδρας ο οποίος πυροβολήθηκε ενώ πήγαινε στην κηδεία ενός άλλου που είχε σκοτωθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη καταδίκασε σήμερα τους φόνους και τις απαγωγές άοπλων διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας και κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ να ακούσουν το συντομότερο δυνατό τα αιτήματα των χιλιάδων Ιρακινών που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης.

«Σοκαρισμένος από τον απολογισμό των νεκρών» των τελευταίων εβδομάδων στο Ιράκ, όπου εκτυλίσσονται από τον Οκτώβριο μαζικές διαδηλώσεις, είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Οι Ιρακινοί πολίτες «πρέπει να μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα και ειρηνικά, οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων στις κινητοποιήσεις είναι «εντελώς απαράδεκτος».

Περισσότεροι από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν διαδηλωτές από στέγες στη Βαγδάτη.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, DPA ΑΜΠΕ