Ιράν: Θα κάνουμε εξαγωγές πετρελαίου με κάθε τρόπο – Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις των ΗΠΑ

Ιράν: Θα κάνουμε εξαγωγές πετρελαίου με κάθε τρόπο – Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις των ΗΠΑ


Η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο για να εξάγει το πετρέλαιό της, δηλώνει ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου.

«Το Ιράν θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο για να προβεί σε εξαγωγές του πετρελαίου του», δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ, σύμφωνα με τον ιστότοπο SHANA του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.

Η εξαγωγή αργού είναι νόμιμο δικαίωμα της χώρας, πρόσθεσε. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για να εξάγουμε το πετρέλαιό μας και δεν θα υποκύψουμε στην πίεση της Αμερικής, επειδή η εξαγωγή πετρελαίου είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν», δήλωσε ο Ζανγκανέχ.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80%, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία που το Ιράν είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Έκτοτε η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν σταδιακά υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την πυρηνική συμφωνία του 2015, βάσει των οποίων η Τεχεράνη είχε δεχθεί να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές της με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων.

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (AEOI) επανέλαβε σήμερα πως η χώρα θα περιστείλει περαιτέρω τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία, αν οι Ευρωπαίοι που την έχουν συνυπογράψει δεν τηρήσουν υποσχέσεις να προφυλάξουν την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα προχωρήσουμε στα σχέδιά μας να μειώσουμε τις δεσμεύσεις μας από την πυρηνική συμφωνία, εφόσον άλλα μέρη δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AEOI Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πηγή: insider.gr

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ