Και όμως υπάρχουν τρόποι για να επιβιώσουν οι εφημερίδες

Και όμως υπάρχουν τρόποι για να επιβιώσουν οι εφημερίδες

 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Δεν είναι μόνο οι τάσεις της μόδας ή της τεχνολογίας, τάσεις υπάρχουν και στη δημοσιογραφία, και είναι αυτές τις τάσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εκδότες περιοδικών και εφημερίδων ώστε να δουν τα έντυπα τους να επιβιώνουν στον «πόλεμο» με τα ηλεκτρονικά μέσα. Στο ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη και των δύο; H απάντηση είναι ΝΑΙ!

Τα έντυπα μέσα δεν πεθαίνουν, θα πεθάνουν μόνο όταν παραμείνουν στις παραδοσιακές φόρμες που γνωρίζουμε σήμερα. H καινοτομία και η κατανόηση για το πώς το κοινό «καταναλώνει» πλέον τις ειδήσεις είναι το κλειδί για το μέλλον τους. Ο εκσυγχρονισμός και η  προσαρμογή στα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δημοσιογραφικού δυναμικού τους και την επιχειρηματική φαντασία, αποτελούν όπως φαίνεται σανίδα σωτηρίας.

Με αυτές τις τάσεις (trends) καταπιάστηκε μεταξύ άλλων το 20ο European Publishing Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 12 – 14 Μαΐου, με τη συμμετοχή 500 δημοσιογράφων από 35 χώρες.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων, το οποίο διεξάγεται εδώ και δύο δεκαετίες στη Βιέννη, μετονομάστηκε φέτος σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο εκδόσεων  της Ευρώπης (εφημερίδες, περιοδικά και ψηφιακά μέσα) στο οποίο συμμετείχαν 500 επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, εκδότες, αρχισυντάκτες, δημοσιογράφοι, bloggers, κ.ά. εκπρόσωποι του κλάδου και όπου παρουσιάζονται και συζητούνται κάθε χρόνο οι νέες στρατηγικές, οι καινοτομίες, οι τάσεις και τα νέα σχέδια των Μέσων.

Το συνέδριο υποστήριξε και φέτος η Japan Tobacco International (JTI) για 14η συνεχή χρονιά (συνεχώς από το 2006),  παρουσιάζοντας και δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν τόσο τον κλάδο όσο και την ίδια την εταιρεία.

Εφημερίδες του μέλλοντος

Όπως λέχθηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου υπάρχουν διάφορα σενάρια για την εφημερίδα του μέλλοντος. Μερικοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν, ταμπλόιντ ή ακόμα και μικρότερες,  σε μέγεθος Α4. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα πρέπει να έχουν χρώμα και να ξεφύγουν από το μαυρόασπρο, να φιλοξενούν μικρότερα κείμενα και περισσότερες εικόνες, αναλύσεις, απόψεις και να έχουν λιγότερα νέα. Επί της ουσίας, η επιτυχία ανήκει σε εκείνον ο οποίος θα σχεδιάσει και θα προβάλει με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο τα θέματά του κερδίζοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Το συνέδριο ασχολήθηκε επίσης με τον ψηφιακό σχηματισμό και την σημαντικότητά του ως προς την αναζήτηση νέων ευκαιριών για σκοπούς ανάπτυξης. Αναφέρθηκε πως όσες επιχειρήσεις ή πολίτες δεν ακολουθήσουν την αλλαγή, θα μείνουν εκτός εποχής. Κατά συνέπεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης.

Fake News

Στα πλαίσια του συνεδρίου μεγάλη ήταν και η συζήτηση που διεξήχθη για τα Fake News. Ο όρος fake news (ψευδείς ειδήσεις) είναι νεολογισμός που δημιουργήθηκε για να προσδιορίζονται οι κατασκευασμένες ειδήσεις. Αυτές που δεν έχουν βάση, αλλά παρουσιάζονται ως γεγονότα.

Όπως τονίστηκε oι νέες τεχνολογίες, ιδίως οι ψηφιακές, έχουν διευρύνει, μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος και των fake news, την ικανότητά της παραπληροφόρησης και της υπονόμευσης της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο είναι εύκολο να διαρραγεί, αλλά δύσκολο να αποκατασταθεί, ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει να συνεργαστεί στο θέμα αυτό.

Yπογραμμίστηκε πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των fake news, αλλά και υποστήριξης της ποιοτικής δημοσιογραφίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα πολυφωνικό, ποικιλόμορφο και βιώσιμο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης.

Βιωσιμότητα και επιχειρηματικότητα

Πέραν από υποστηρικτής και εστιάζοντας στην επιχειρηματική βιωσιμότητα, η Japan Tobacco International συμμετείχε στο συνέδριο με δικό της περίπτερο, όπου παρουσίασε τον τρόπο που η εταιρεία προσεγγίζει και αντιμετωπίζει θέματα αειφορίας, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα.

O Όμιλος εταιρειών Japan Tobacco, εκδίδει μια Έκθεση Αειφορίας τον Μάιο κάθε έτους (από το 2013) σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς (Global Reporting Initiative – GRI), το ευρύτερα αποδεκτό πλαίσιο αναφοράς για την αειφορία. Η έκθεση υπογραμμίζει τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και την πορεία ολόκληρου του ομίλου σε τομείς όπως η ανάπτυξη προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, ο περιορισμός του αποτυπώματός της στο περιβάλλον, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται, η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού και άλλα.

Η επίδειξη υπεύθυνων και βιώσιμων  επιχειρηματικών πρακτικών είναι κρίσιμης σημασίας για την JTI και για το λόγο αυτό, ο όμιλος ακολουθεί πρακτικές που είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (Sustainability Development Goals – SDG) των Ηνωμένων Εθνών και τις Κατευθυντήριες Αρχές. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το 2030, αποτελούν το υπόδειγμα παγκοσμίως και όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ (και τα 193) έχουν δεσμευτεί έναντι στην επίτευξή τους.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της JTI:

 • Συνεργάζεται με τους προμηθευτές για να διασφαλίσει ότι αναγνωρίζουν και προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, παρέχουν ασφαλείς χώρους εργασίας και λειτουργούν χωρίς τη χρήση παιδικής εργασίας. Έχει θεσπίσει ειδικά προγράμματα στις κοινότητες καλλιέργειας καπνού όπου δραστηριοποιείται, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη στήριξη καλών γεωργικών πρακτικών και στην προώθηση των βιώσιμων εισοδημάτων των καλλιεργητών.
 • Έχει πιστοποιηθεί ως «Top Employer», δηλαδή κορυφαίος εργοδότης, σε 53 χώρες και 58 οργανισμούς για το 2019.
 • Δεσμεύεται να κατανοεί και να περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία και αριθμοί που καλύπτουν την περίοδο 2009-2018:
  • 10% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, περισσότερη ενέργεια από ό,τι παράγει μια τυπική ανεμογεννήτρια σε 9.000 ημέρες,
  • μείωση κατά 17% των εκπομπών CO2, που ισοδυναμεί με πτήση 45 φορές το γύρο του κόσμου χωρίς διακοπή,
  • μείωση κατά 6% στη χρήση νερού, αρκετή για να γεμίσει 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων,
  • μείωση κατά 25% των παραγόμενων αποβλήτων, που ισοδυναμεί με το βάρος 121 γαλάζιων φαλαινών,
  • το ποσοστό ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται έχει δεκαπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, από 3% σε 30%, αρκετό για να τροφοδοτήσει τον Πύργο του Άιφελ για σχεδόν 13 χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι οι Φιλιππίνες, όπου εγκαταστάθηκε το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα ιδιοκατανάλωσης σε στέγες στη Νοτιοανατολική Ασία, με 17.040 ηλιακούς συλλέκτες
  • είναι η πρώτη εταιρεία προϊόντων καπνού στον κόσμο που χρησιμοποιεί την άμεση παραγωγή ηλιακού ατμού και της απονεμήθηκε το Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιορδανίας και την Παγκόσμια Τράπεζα (για το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ιορδανία),
  • το πρόγραμμα ARISE της εταιρείας για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, στοχεύει στον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε κοινότητες από τις οποίες η JTI προμηθεύεται φύλλα καπνού.

Με σαφή προσανατολισμό στην αέναη βελτίωση και έχοντας θέσει υψηλά πρότυπα για τις δραστηριότητές όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, η JTI εστιάζει τις προσπάθειές της στη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και του αντίκτυπού της στην τοπική κοινωνία, καθώς και τη διασφάλιση της διαφάνειας και υπευθυνότητας της αλυσίδας εφοδιασμού της, ενώ προσδοκά από τους συνεργάτες της να ακολουθούν παρόμοια πρότυπα.

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ