«Καμπανάκι» από την Κομισιόν: Γιατί η τεχνολογία έγινε πιο «σκοτεινή» το 2018

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν: Γιατί η τεχνολογία έγινε πιο «σκοτεινή» το 2018


Η κατάχρηση δεδομένων έχει κάνει πιο «σκοτεινή» την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή παρέχει, προειδοποίησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μιλώντας στο BBC, η Βεστάγκερ άσκησε κριτική στους κολοσσούς του χώρου της τεχνολογίας για κατάχρηση δεδομένων και έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματα των πολιτών. Όπως τόνισε, υπάρχει ως έναν βαθμό προστασία, χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα δεδομένα, ωστόσο πρόσθεσε πως η ανάγκη για πιο συντονισμένη δράση γίνεται όλο και πιο πιεστική.

«Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες, η σχέση μας με την τεχνολογία έγινε πιο σκοτεινή και πιο θολή, επειδή γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως όλες οι φωτεινές και θετικές δυνατότητες της τεχνολογίας κινδυνεύουν να “σκοτεινιάσουν” λόγω της κατάχρησης δεδομένων, τη χειραγώγηση, την επίβλεψη, την έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και τα ατομικά δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται πως το 2018 χαρακτηρίστηκε από σειρά σκανδάλων ως προς τη χρήση δεδομένων από τους κολοσσούς του Διαδικτύου και τις πρακτικές τους: Σε μια εξ αυτών, το Facebook βρέθηκε εκτεθειμένο στο πλαίσιο της υπόθεσης της Cambridge Analytica, έχοντας εκθέσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών. Επίσης, το Twitter, το Facebook και το YouTube δέχτηκαν έντονη κριτική λόγω στοιχείων πως οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία και άλλους για τον επηρεασμό και τη χειραγώγηση ψηφοφόρων στη Δύση, ενώ η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο- ρεκόρ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στη Google, για τη κατάχρηση του λειτουργικού της, Android, προκειμένου να ενισχύσει την – ήδη κυρίαρχη- θέση της στον χώρο των μηχανών αναζήτησης.

Οι πράξεις των εταιρειών έχουν αλλάξει τις αντιλήψεις σχετικά με το πώς η βιομηχανία μπορεί να επηρεάζει τους πολίτες και την κοινωνία, σημείωσε η Βεστάγκερ- η οποία τόνισε ότι ο GDPR, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2018, έδωσε στους πολίτες νέα δικαιώματα ιδιωτικότητας και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πλέον, όπως είπε, εξετάζονται τρόποι να εξαναγκαστούν οι εταιρείες τεχνολογίας να επιδεικνύουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο που μεταχειρίζονται τα δεδομένα από αυτά που ανεβάζουν, κοινοποιούν και βλέπουν οι χρήστες.

Ωστόσο η επίτροπος δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον. «Ένα πράγμα που ελπίζω για τα επόμενα 10 χρόνια είναι να αποκτήσουμε έναν πολύ πιο…διαφανή τρόπο διαχείρισης των δεδομένων και απόκτησης πρόσβασης στα δεδομένα». Τείνω να είμαι αισιόδοξη από επιλογή. Νομίζω πως είναι ηθική υποχρέωση, επειδή οι απαισιόδοξοι δεν φαίνονται να καταφέρνουν τίποτα» είπε σχετικά, προειδοποιώντας πως η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ή δύο γιγαντιαίες εταιρείες να κυριαρχούν στη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.

Πηγή: huffingtonpost