ΚΕΒΕ: Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν αποζημιώσεις για τυχόν πλεονασμούς

ΚΕΒΕ: Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν αποζημιώσεις για τυχόν πλεονασμούς


Ερωτηματικά και απορίες προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο, η δήλωση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου ότι οι επιχειρήσεις που ενδεχόμενα θα προχωρήσουν σε πλεονασμό προσωπικού θα πρέπει να αποζημιώσουν οι ίδιες το προσωπικό που θα απολυθεί.

Ήδη, το ΚΕΒΕ, μετά από πολλά μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη του, προγραμματίζει να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας για διευκρίνιση του όλου θέματος.

Το ΚΕΒΕ από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δήλωσε σύμφωνο με τον όρο της μη απόλυσης προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να δεχθούν στήριξη από το κράτος. Μάλιστα, με επανειλημμένες εγκυκλίους και ανακοινώσεις του κάλεσε τα μέλη του να συμμορφωθούν με αυτή την υποχρέωση και να αποφύγουν τις απολύσεις για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Ακόμα και σήμερα που τα Ειδικά Σχέδια έχουν περιοριστεί μόνο σε ορισμένους κλάδους/επιχειρήσεις από το σύνολο των κλάδων/επιχειρήσεων  με τα μεγαλύτερα πλήγματα, το ΚΕΒΕ προτρέπει όλα τα μέλη του να αποφύγουν τις απολύσεις προσωπικού.

Ωστόσο, η σχετική τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση των επιχειρήσεων και δικαιολογημένα τα μέλη του ΚΕΒΕ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα Ειδικά Σχέδια τήρησαν τα χρονοδιαγράμματα περί απολύσεων και το κράτος αδυνατεί να συνεχίσει τη στήριξη του για όλες τις επιχειρήσεις λόγω δημοσιονομικών περικοπών, εναπόκειται στις ίδιες  να αποφασίσουν κατά πόσο, ως αποτέλεσμα  μείωσης όγκου εργασιών και ρευστότητας, είναι σε θέση να κρατήσουν το σύνολο του προσωπικού τους. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει ο νόμος Πέρι Τερματισμού Απασχόλησης όπου καθορίζονται και οι λόγοι για τους οποίους προέβη μια επιχείρηση σε πλεονασμούς τον οποίο όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε.

Το ΚΕΒΕ τονίζει ξανά την ανάγκη για νηφάλιες προσεγγίσεις από όλους. Στόχος μας αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι να μεταφέρει ο ένας στον άλλο τα βάρη της κρίσης, αλλά να συμβάλουμε όλοι μαζί στη συνολική έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Οι επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές από τις επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επανέλθει η ομαλότητα γι’ αυτό δεν θα πρέπει να τους αυξήσουμε τα αδιέξοδα και τα προβλήματα τους. Χωρίς την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, δεν θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από την κρίση.