ΚΕΒΕ: «Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας η απόφαση για επιστροφή περικοπών

ΚΕΒΕ: «Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας η απόφαση για επιστροφή περικοπών

 


Ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει άλλες φορολογίες

 

«Βόμβα» στα δημόσια οικονομικά χαρακτηρίζει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές νομοθεσίες με τις οποίες έγιναν οι περικοπές μισθών και το πάγωμα αυξήσεων στο δημόσιο την περίοδο της κρίσης.

Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωση του, με την απόφαση αυτή θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας από την αναπτυξιακή της πορεία.

Το ΚΕΒΕ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και υπογραμμίζει ότι η τυχόν επιστροφή των περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, αφού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που υπέστησαν μεγαλύτερες θυσίες από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, θα μείνουν ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι.

Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ προειδοποιεί όλους ότι οι φορολογούμενοι και ειδικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περιθώρια για άλλες φορολογίες, προκειμένου να καλύψουν τις επιστροφές των περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΚΕΒΕ κρούει των κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι τα δημόσια οικονομικά άρχισαν να ξεφεύγουν τον έλεγχο και ήδη το δημόσιο χρέος που εκτινάχθηκε στο 108% του ΑΕΠ, επικρέμαται ως δαμόκλεια σπάθη στο κεφάλι της κυπριακής οικονομίας.

Το ΚΕΒΕ τονίζει ότι τα βάρη της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να τα επωμιστεί αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη για τις «τρύπες» και τις ανισοσκέλειες των δημοσίων οικονομικών.

Τέλος, το ΚΕΒΕ καλεί όλους, κυβέρνηση, Βουλή, συνδικαλιστικό κίνημα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και  να συνεργαστούν στενά για αποφυγή αποφάσεων που οδηγούν  την οικονομία σε μεγάλες περιπέτειες.

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ