Κίνητρα για φοροδιαφυγή μέσω κληρώσεων

Κίνητρα για φοροδιαφυγή μέσω κληρώσεων

Από τον Αύγουστο αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά στην Ελλάδα  οι μηνιαίες κληρώσεις χρηματικών ποσών από το Υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους που διενεργούν συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Το σχέδιο, που επεξεργάζεται η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου,  βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία και η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το επικρατέστερο σενάριο είναι κάθε μήνα το Δημόσιο να μοιράζει μέσω κλήρωσης 1.000.000 ευρω, ήτοι 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω των χρηματικών επάθλων θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος και ότι αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως και στην Πορτογαλία, όπου το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Το σύστημα με τις κληρώσεις των αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν και στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997. Η Πορτογαλία το εφάρμοσε μετά την υπογραφή του δικού της μνημονίου το 2011.

Tags: greece, tax