Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη


Επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματα της στη Λιβύη, σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένγιαμιν Νετανιάχου.

Οι ηγέτες των τριών κρατών σημειώνουν, παράλληλα, ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Τονίζουν, επίσης, ότι σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.

“Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης”, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου.

Πηγή: ΚΥΠΕ