Κομισιόν: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης

Κομισιόν: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς συμφωνία αποχώρησης


Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος ενός brexit χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης, υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείσα να σχολιάσει τις διαρροές του σαββατοκύριακου στο βρετανικό Τύπο.

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, οτι: «όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, χωρίς να σχολιάζουμε το επίπεδο προετοιμασίας του ΗΒ για ένα σενάριο χωρίς ΣΑ, καθώς αυτό είναι ζήτημα για την κυβένρηση του ΗΒ να απαντήσει, από την δική μας πλευρά, ένα σενάριο χωρίς ΣΑ σημαίνει ότι όλο το πρωτογενές ή δευτερογενές ευρωπαϊκό δίκαιο θα πάψει να ισχύει από εκείνη τη στιγμή, δεν υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως θα προέβλεπε η ΣΑ, και αυτό θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε μάλιστα ότι «θα έχει επίσης μια σημαντική αρνητική οικονομική επίπτωση, την οποία έχουμε προσδιορίσει στις ανακοινώσεις για την προετοιμασία του brexit από την πλευρά μας». Ξεκαθάρισε δε ότι αυτή η επίπτωση θα είναι «αναλογικά πολύ μεγαλύτερη για το ΗΒ, από ότι για τα Κ-Μ της ΕΕ» και υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ στις 10 Αυγούστου ξεκαθάρισε ότι ένα brexit χωρίς ΣΑ δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αλλά το ΗΒ θα είναι ο μεγάλος χαμένος». Η ΕΕ έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και νέα πρόσθετα μέτρα προς το παρόν δεν απαιτούνται, κατέληξε.

Πηγή: real.gr